El Govern va demanar al Tribunal Constitucional (TC), en el seu incident d'execució contra la comissió d'estudi del procés constituent del Parlament, que adverteixi la presidenta de la cambra catalana, Carme Forcadell, i els membres d'aquesta comissió que poden estar cometent un delicte.

La vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, va anunciar divendres passat que l'Executiu va demanar al TC que anul·li la creació de la citada comissió al Parlament de Catalunya, amb l'argument que infringeix la recent sentència del tribunal de garanties que va anul·lar la declaració independentista que Junts pel Sí i la CUP van aprovar el 9 de novembre.

En l'escrit, complint aquesta ordre de l'Executiu, l'advocat de l'Estat concreta els termes en els quals planteja l'anomenat incident d'execució previst en la recent reforma del TC i assenyala que la comissió és "un acte frontal de desacatament i de manifest incompliment".

Així ho expressa en un escrit registrat ahir al qual va tenir accés Efe, en què demana al TC que "requereixi a la senyora presidenta del Parlament de Catalunya i als membres de la citada comissió" que han d'abstenir-se d'aquesta iniciativa i "impedir-ne" qualsevol altra que ignori la sentència del Constitucional.

A més, el TC haurà d'apercebre'ls "de les eventuals responsabilitats, inclosa la penal, en les quals poguessin incórrer". L'escrit es refereix a la creació de la citada comissió, a més, com "un subterfugi o excusa artificiosa per continuar avançant en l'anomenat procés constituent", per més que intenti "ocultar, mitjançant l'atribució del caràcter de comissió d'estudi", la seva veritable naturalesa.

Fonts del Constitucional van explicar a Efe que el citat escrit de l'advocat de l'Estat no ha tingut encara entrada en el registre de l'alt tribunal, cosa que possiblement es produeixi demà o poc més tard.

A partir de llavors es durà a terme l'incident d'execució previst en la recent reforma de la Llei Orgànica del TC. El procediment, que començarà donant trasllat a les parts implicades, no hauria de durar més enllà d'unes setmanes, segons les fonts del TC.

L'incident d'execució previst per la recent reforma de la Llei Orgànica del Tribunal Constitucional estableix "un règim específic per als supòsits d'incompliment de les resolucions del TC".

Resposta del Govern

La consellera de Presidència i portaveu del Govern, Neus Munté, va qualificar de "molt exòtica" l'actuació del Govern contra la comissió d'estudi del procés constituent en demanar al Tribunal Constitucional que adverteixi a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, que pot estar cometent un delicte.

Munté va defensar la "legitimitat" però també la "importància" d'aquesta comissió, que té com a objectiu "dialogar" i "escoltar" les propostes dels grups parlamentaris que participen en aquesta sobre el procés constituent.