La Candidatura d'Unitat Popular (CUP) només votarà a favor d'uns pressupostos de la Generalitat que impulsin el pla de xoc social pactat amb Junts pel Sí, segons va dir ahir la presidenta del seu grup parlamentari, Mireia Boya. En una entrevista amb TV3, va assegurar que l'esquerra independentista només mirarà amb "bons ulls" els pressupostos del govern català "si inclouen partides ambicioses que impulsin aquest pla de xoc social".

Tant el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, com el seu predecessor en el càrrec, Artur Mas, es van referir ahir a la possibilitat que la CUP no voti els pressupostos de la Generalitat. Puigdemont va dir que no treballa "amb una pròrroga", perquè "seria abandonar abans d'hora". Mas va remarcar que la CUP no pot unir els seus vots al PP, Ciutadans ni amb el PSC en contra dels pressupostos del Govern, en funció de l'acord parlamentari, i que són la garantia per aplicar les inversions socials que s'exigeixen d'una altra banda.

Les presidenta parlamentària de la CUP va puntualitzar que els acords de legislatura del seu partit amb Jxsí suposen un suport a la ruptura amb l'Estat espanyol, el procés constituent i un pla social de xoc. Mireia Boya va indicar que la CUP vol uns pressupostos expansius tant pel que fa a la despesa com als ingressos."Fa falta ampliar ingressos, i una manera de fer-ho és recuperar l'impost de successions que grava qui té les propietats més grans i, per tant, els més rics", va afirmar Boya.

La diputada aranesa de la CUP va finalitzar apostant perquè la relació que puguin tenir Catalunya i la Val d'Aran en una futura Constitució catalana es decideixi "entre tots dos territoris en igualtat de condicions".