Un de cada quatre conductors de cotxe utilitza el seu telèfon intel·ligent «sempre» o «sovint» mentre circula, igual que fan un 8% dels motoristes i un de cada dos vianants mentre camina, segons un estudi que va presentar ahir el Real Automòbil Club de Catalunya (RACC).

Segons l'estudi, que recorda que la primera causa d'accidents són les distraccions, a Barcelona es produeixen 4.650 distraccions per minut per l'ús del telèfon amb el vehicle en moviment, sense comptar quan s'utilitza amb el cotxe parat. L'estudi alerta que escriure un missatge de text al volant per ciutat equival a circular distrets almenys 20 segons, és a dir, recórrer uns 278 metres, la distància equivalent a dues illes de l'Eixample.

L'estudi va analitzar l'ús dels smartphones en conductors, motoristes i vianants, i conclou que les distraccions no són patrimoni exclusiu dels conductors (26%), sinó que també són pròpies dels vianants (47,2%) i, en menor incidència, dels motoristes (8,7%).

«Usar el mòbil al cotxe mata»

El conseller d'Interior, Jordi Jané, es va mostrar categòric respecte a les dades que posa de manifest l'estudi del RACC: les xifres són «alarmants» i «hi ha una addicció al mòbil que, com a autoritats, no permetrem». «Com vam dir que la velocitat mata, ara diem que l'ús inadequat del mòbil mata», va sentenciar.