La consellera de Presidència, Neus Munté (CDC), va assenyalar ahir que hi haurà una «declaració d'intencions» per la independència en el termini aproximat de 18 mesos previ a la convocatòria de les eleccions constituents, i va negar que hi hagi discrepàncies entre CDC i ERC en el full de ruta.

En una conferència de premsa al Palau de la Generalitat, Munté va ser preguntada per les declaracions de la secretària general d'ERC i portaveu de Junts pel Sí, Marta Rovira, qui va dir abans d'ahir que hi hauria una declaració de la independència de Catalunya abans de la convocatòria de les eleccions constituents.

En la seva primera entrevista televisiva després de la seva presa de possessió, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va descartar una declaració d'independència en el període de 18 mesos previ a les eleccions constituents i a la votació per ratificar la Constitució, moment en el qual va dir que es constataria si existeix la majoria independentista.

En aquest context, Neus Munté va afirmar en la roda de premsa d'ahir que seria una «declaració d'intencions», en la mesura que seria prèvia a la convocatòria d'unes eleccions constituents del futur Estat, però va recalcar que, encara que el text pugui parlar d'«independència», no serà en cap cas una proclamació unilateral.

Deixar el terreny preparat

Amb aquestes paraules, la portaveu del Govern català va descartar que sigui una declaració que faci efectiva la independència en el mateix moment de la seva aprovació o amb la convocatòria de les constituents, però podria ser un mecanisme per marcar «les intencions» i deixar el terreny preparat per més endavant, quan es culminarà el procés amb el referèndum per a l'eventual Constitució catalana.

No obstant això, la consellera de Presidència, davant les preguntes dels periodistes, no va poder precisar en quin moment exactament de tot el procés Catalunya seria independent.

Munté va assegurar en tot cas que hi ha «cohesió» dins del Govern de CDC i ERC sobre el full de ruta sobiranista i que el «discurs és únic dins de Junts pel Sí».

«Parlem d'una declaració que ens porta a unes eleccions constituents», així que «no hi ha cap tipus de contradicció, és el mateix», va dir la portaveu.

A més, també va incidir que la mateixa convocatòria d'unes eleccions constituents -que són per conformar un Estat- porta «implícita una clara declaració d'intencions» de ser independents.

El full de ruta que Junts pel Sí va plantejar per a les eleccions del 27 de setembre contemplava confeccionar lleis de transitorietat jurídica, estructures d'Estat i Procés Constituent, a més d'una proclamació de la independència per part del Parlament abans de les eleccions constituents (en 18 mesos), després de les quals hi hauria una segona votació, un referèndum per ratificar la Constitució catalana, amb la qual es culminaria el procés.