Junts pel Sí (JxSí) presidirà gairebé la meitat de les 29 comissions del Parlament que es constituiran aquesta legislatura, ja que disposarà de 13 presidències, a més de les dues que per reglament li toca presidir a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell (JxSí).

El repartiment de les presidències de les comissions va tenir lloc ahir al matí en una reunió de la Junta de Portaveus del Parlament que va durar gairebé dues hores, davant la discrepància sobre el criteri de proporcionalitat que s'aplicava per decidir quantes comissions corresponia presidir a cada grup de la cambra.

Al final es va imposar el criteri que defensava el grup majoritari, Junts pel Sí, amb la qual cosa el repartiment s'ha efectuat tenint en compte la «llei D'Hondt», que és utilitzada també per realitzar la distribució d'escons quan hi ha unes eleccions.

Junts pel Sí presidirà 11 comissions legislatives i 2 d'estudi, entre elles la del Procés Constituent, que podria ser presidida per l'expresidenta d'"mnium Cultural, Muriel Casals. Carme Forcadell presidirà t???ambé les dues comissions que, per reglament, li toca: la de Reglament i la de Secrets Oficials.

Pel que fa a la resta de partits, Ciutadans tindrà cinc presidències; el PSC, tres; CSQEP, dues; i el PP, dues més. Finalment, la CUP presidirà una comissió legislativa, la de Governació, i una altra de seguiment sobre la corrupció.