Els Mossos d'Esquadra van desarticular dimarts a la nit una banda que hauria comès una vintena de robatoris de coure a la via fèrria en territori català, un d'ells el desembre passat a Santa Perpètua de Mogoda, al Vallès Occidental, que va provocar pèrdues milionàries i importants problemes de mobilitat.

El conseller d'Interior de la Generalitat, Jordi Jané, va detallar en declaracions als mitjans al Parlament que la policia catalana va sorprendre els presumptes lladres quan anaven a cometre un nou robatori a l'Espluga de Francolí, a la Conca de Barberà.

L'operació es va saldar amb sis detinguts, tots ells de nacionalitat espanyola, residents a Catalunya, i d'entre 25 i 45 anys.

Jané va destacar que aquestes persones tenien antecedents per robatoris de caràcter similar, pels quals fins i tot alguns d'ells havien estat dos anys a presó; precisament, una etapa que va coincidir amb un descens en els robatoris de coure en territori català.

«Esperem que aquesta detenció contribueixi al que ja és un notable descens del robatori de coure en els últims mesos a Catalunya, que pràcticament ja s'havia reduït a la meitat», va subratllar el conseller Jané.

El resposnable d'Interior va assenyalar que els detinguts han passat a disposició judicial i ha recordat que la reforma del Codi Penal estableix que aquest tipus de robatoris són un delicte agreujat, per la qual cosa va assegurar que «d'aquesta presumpta activitat delictiva en sortiran penes rigoroses de presó».

Operació oberta

També va precisar que els Mossos estan registrant domicilis a les ciutats de Barcelona, Badia del Vallès i Sabadell -ambdues a la província de Barcelona- per recollir més proves.

De fet, el conseller d'Interior va ressaltar que hi ha una vintena de robatoris de coure directament atribuïbles a aquest grup, però que n'hi ha fins a 150 en els quals s'ha seguit el mateix patró o modus operandi, encara que no està provada la relació.

Jané no va descartar que pugui haver-hi més detencions relacionades amb aquest grup, ja que hi ha indicis que apunten que formaven part d'una xarxa, com el fet que venguessin el material sostret de forma immediata.