La Sala III del Tribunal Suprem (TS) va donar la raó ahir als vuit primers recursos contenciós-administratius que reclamaven a l'Estat el retorn del cèntim sanitari. Aquestes reclamacions provenen de la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea del 27 de febrer del 2014, que va declarar que la llei que autoritzava aquest impost era contrària a la normativa europea.

La Federació Nacional d'Associacions de Transport d'Espanya (Fenadismer) va assegurar que la decisió del TS obligarà l'Estat a retornar tots els diners recaptats des del 2002, any en què es va posar en marxa l'impost.

Caràcter retroactiu

La sentència europea tenia caràcter retroactiu i els jutges de Luxemburg van acusar l'administració espanyola (també la catalana, que a partir del 2004 va aplicar el tram autonòmic de la taxa) de no haver actuat «de bona fe al mantenir aquest tribut durant més de deu anys», ignorant els dictàmens anteriors que ja advertien de la seva il·legalitat.

En el moment que es va publicar la sentència es va calcular que la decisió podia obligar l'Estat a retornar 13.000 milions d'euros, tot i que bona part d'aquesta quantitat podria haver prescrit.