Junts pel Sí (JxSí) preveu que les tres lleis de ruptura amb l'Estat espanyol (Transitorietat Jurídica, Estructures d'Estat i Procés Constituent) no siguin aprovades fins al final de legislatura, simultàniament a la declaració d'independència, cosa que creu que podria produir-se d'aquí a 18 mesos.

Segons va indicar ahir en una roda de premsa la portaveu de JxSí, Marta Rovira, l'inici de la tramitació de les tres lleis es produirà abans de 30 dies -des de la creació de les comissions parlamentàries-, tal com ja s'indicava en la declaració aprovada pel Parlament el passat 9 de novembre que posteriorment va ser suspesa pel Tribunal Constitucional.

Les tres lleis, no obstant això, que està previst que siguin redactades en ponència conjunta, no seran aprovades pel Parlament fins al final de la legislatura, la durada màxima de la qual ha estat estimada en 18 mesos.

Segons Marta Rovira, l'aprovació parlamentària de les tres lleis bàsiques del procés sobiranista coincidirà amb la declaració de la independència de Catalunya, que podria produir-se immediatament després o simultàniament, i a continuació es convocarien les eleccions constituent de la nova «república catalana».

«Mandat democràtic»

«Tenim un mandat democràtic per exercir la independència, -va afirmar- que es reflectirà amb el debat i aprovació de les lleis bàsiques, que són la de Transitorietat Jurídica, la del Procés Constituent i la de la creació d'Estructures d'Estat (Hisenda i Seguretat Social)».

Si bé es dóna ja per segur que la Llei de Transitorietat Jurídica serà elaborada per la Comissió de Governació, «encara falta per determinar en quines comissions seran tramitades les altres dues lleis», va explicar la portaveu de JxSí.

El Parlament, va indicar també, pot estudiar, debatre i redactar lleis, però «per aprovar les esmentades anteriorment hem de ser sobirans», d'aquí que JxSí consideri que han de ser aprovades simultàniament a la declaració d'independència.

Després de subratllar que «no hi ha cap dubte que des de l'Estat espanyol no hi haurà oferta de referèndum d'autodeterminació», Marta Rovira va destacar que «la independència és l'opció que va guanyar a les urnes el passat 27 de setembre, amb un 48 % dels vots davant un 39 % en contra, i no voler veure això és negar la realitat».

Sobre la proposta de creació d'un Ministeri de la Plurinacionalitat donada a conèixer per Podem, la portaveu de JxSí va afirmar: «no veig que els ciutadans de Catalunya hagin donat un mandat per tenir un ministeri».

«Les necessitats dels catalans no es resolen amb un ministeri, -va afegir- pel que entenem que això no és entendre res del que es planteja des de Catalunya».