Cap universitat catalana està entre les cinc més sol·licitades a l´Estat i a Europa per fer un Erasmus, segons les dades fetes públiques aquest dimarts per la Comissió Europea, que també indiquen que l´Estat espanyol continua sent el destí més popular entre els estudiants europeus. El curs 2013-2014 van estudiar a les universitats de l´Estat 39.277 Erasmus, que van optar per les universitats de Granada, la Complutense de Madrid, la Universitat de València, la Politècnica de València i la de Sevilla. La primera universitat catalana de la llista és la UB, novena, seguida de la UAB, vintena. A Catalunya, només la UPC és entre les cinc de l´Estat on més joves sol·liciten un Erasmus.

L´Estat espanyol segueix sent el que més estudiants Erasmus rep, però també el que més n´envia a la resta de països europeus. El curs 2013-2014, un total de 37.235 estudiants de l´Estat van marxar a fer cursos universitaris a l´exterior, una xifra lleugerament inferior a l´any anterior, quan van ser 39.242. La majoria dels estudiants de l´Estat que decideixen fer un Erasmus provenen, per aquest ordre, de les universitats de Granada, Complutense de Madrid, València, Politècnica de Catalunya i Politècnica de València. De fet, la Complutense de Madrid i la Universitat de Granada són les que més estudiants Erasmus envien de tota Europa, seguides de les de Bolonya, Sevilla i València.

La tendència és lleugerament diferent a Catalunya. La primera universitat catalana dels rànquings és la UPC, que és la quarta de l´Estat que més estudiants Erasmus envia, i la tretzena a nivell europeu. La UB és la 16ena, la UAB la 25ena i la Pompeu Fabra la número 74. Pel que fa a les xifres d´estudiants que reben, el centre català que n´acull més és la UB, novena del rànquing europeu. La UAB és la número 20, la UPC la número 31 i la Pompeu Fabra la número 89.

La Comissió Europea indica que durant l´any acadèmic 2013-2014 Espanya, Alemanya i França van seguir sent les tres destinacions més populars pels estudiants que van a l´estranger. Espanya no va ser, en canvi, l´estat que va enviar més estudiants a fer pràctiques a l´estranger a través del programa Erasmus+. En aquest cas, va ser França, seguida en segon lloc per Espanya, Alemanya i el Regne Unit. El destí preferit per fer unes pràctiques tampoc va ser Espanya, sinó el Regne Unit. Espanya, en segon lloc com a destí de pràctiques, va ser seguida per Alemanya, França i Itàlia. Mentre que un Eramus convencional, per estudiar a la universitat, dura una mitjana de 6,2 mesos, els programes de pràctiques acostumen a durar una mitjana de 4,4 mesos.

Brussel·les també ha indicat aquest dimarts que el programa Erasmus millora considerablement les oportunitats dels joves de trobar feina de qualitat, i fins i tot de trobar feina en rangs de direcció. Aquest darrer curs, gràcies a l´ampliació del programa Erasmus, hi ha hagut moltes més oportunitats, no només per a estudiants, sinó també per a aprenents, professors i voluntaris. En total, el programa Erasmus+ ha ofert 650.000 beques de mobilitat, finançant 18.000 projectes i ajudant més d´un milió de persones.