El vicepresident i conseller d'Economia i Hisenda, Oriol Junqueras, va assegurar que buscarà el «màxim consens possible» per aprovar el pressupost i va avançar que «no serà pitjor» que el del 2015 però «tampoc serà millor», ja que «tot allò que podem millorar el govern espanyol ens ho pren per una altra banda».

En aquest sentit, el conseller va dir que seran uns pressupostos «injustos, difícils i complicadíssims». En una entrevista a Catalunya Ràdio, el conseller va explicar que el Consell Executiu aprovarà «aviat» una nova llei «vinculada al control de la limitació el canvi climàtic» que, un cop aprovada pel Parlament, permetrà augmentar la recaptació fiscal «a sectors que perjudiquen el medi ambient».

Junqueras va reiterar que els pressupostos estaran «allunyats del que necessiten i mereixen» els ciutadans de Catalunya, atès que el govern espanyol controla i gestiona el 90% de la despesa dels comptes catalans. Tot i això, va assegurar, s'intentaran ampliar les partides d'educació, salut i benestar, si bé «quedarem a anys llum en tots aquests àmbits; perquè és evident que la nostra societat genera els recursos però el nostre govern i el nostre Parlament no els tenen». En aquesta línia, el conseller d'Economia va advertir que els pressupostos que presentaran no agradaran a la CUP i Catalunya Sí que es pot, dos partits amb què es buscaran complicitats per poder tirar endavant els comptes. Atès que els números venen condicionats per Madrid, «l'únic que els pot agradar» és un «petit marge que ens queda i que distribuirem de la millor manera possible», ha dit el republicà.

Indirecta als cupaires

En aquesta línia, la portaveu de CDC, Marta Pascal, va assegurar ahir que la seva formació no demanarà «xecs en blanc» per al suport dels pressupostos de la Generalitat però, en un missatge dirigit a la CUP, va remarcar que els comptes del 2016 són «clau» per seguir amb el procés sobiranista.

En una roda de premsa posterior a la reunió del secretariat permanent de CDC, Pascal va evitar citar sigles, però va llançar un missatge de forma vetllada a la CUP, la força independentista que es va comprometre a donar estabilitat al Govern de CDC i ERC presidit per Carles Puigdemont.

Així, la portaveu convergent va fer una crida amb la «mà estesa» a les forces polítiques per «submergir-se en els números», amb la finalitat de dotar la Generalitat d'uns Pressupostos del 2016 que permetin «avançar d'una manera rotunda» en les polítiques públiques. Pascal va incidir que, en un moment «transcendent» com l'actual, dotar-se d'uns Pressupostos per a la Generalitat «és clau per seguir aquesta legislatura tan important» per al procés independentista.

Altres impostos

Pel que fa a possibles canvis en els impostos, Junqueras va insistir que no es tocarà el de successions, ja que fer-ho «pot castigar durament famílies amb una capacitat econòmica limitada». A més, aquest «càstig» depèn de l'atzar, va argumentar, ja que «si l'atzar s'abat de forma cruel sobra una mateixa família» i moren dues persones en poc temps, «els efectes poden ser devastadors». D'altra banda, el vicepresident va posar en evidència que, mentre Catalunya no tingui un estat propi, no podrà augmentar la recaptació de l'impost de dipòsits bancaris. A causa de la imposició del tribut espanyol (que grava un 0,03% sobre els dipòsits) per sobre del català (que tenia un gravamen superior), s'estan deixant d'ingressar 500 milions d'euros, ha lamentat Junqueras. En canvi, en els tributs ambientals «hi ha marge» per incrementar la recaptació. En aquest sentit, el conseller d'Economia i Hisenda va explicar que properament el Consell Executiu aprovarà una llei que tindrà l'objectiu d'augmentar la recaptació fiscal vinculada a sectors que «perjudiquen el medi ambient o afavoreixen el canvi climàtic descontrolat». La llei haurà de ser ratificada pel Parlament.

«Deixi de fer el bleda»

El president del grup parlamentari del PPC, Xavier García Albiol, va criticar la postura de Junqueras afirmant que «si no es veu capaç o no té ganes, que deixi pas a un altre del seu partit que tingui ganes i iniciativa; prou de plorar. Els catalans no esperen lamentacions i que el conseller faci el bleda», va dir.