La consellera de Treball, d'Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, ha advertit aquest dilluns que, si no hi ha nous pressupostos, "no es podria aplicar" tot el pla de xoc. En una entrevista a TV3, Bassa ha dit que hi ha temes garantits en cas de pròrroga pressupostària, com ara mesures contra la pobresa energètica o les beques menjador. En canvi, ha avisat que cal aprovar uns nous pressupostos per disposar de 70 MEUR que permetin fer de la Renda Mínima d'Inserció (RMI) un dret subjectiu: "Si no, haurem de prioritzar".

Bassa ha remarcat que, amb el pla de xoc, la seva Conselleria disposaria de 100 MEUR per a "temes d'emergència social", però que sense nou pressupost "serà complicat de tirar endavant".

Bassa ha reiterat la seva aposta perquè la RMI torni a ser un "dret subjectiu" i, per tant, no tingui condicionants, mentre que al llarg dels 18 mesos de la legislatura es treballi per poder aplicar, al final del mandat, una renda garantida.

Pel que fa als desnonaments, Bassa s'ha compromès a treballar perquè no hi hagi "absolutament cap desnonament" a partir de l'aplicació de la llei aprovada al Parlament.

El SOC té un "problema estructural de personal"

D'altra banda, Bassa també ha dit que el Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) té "un problema estructural de manca d'efectius" i que el servei que presta és "molt millorable". "Tenim expedients paralitzats perquè no es dóna a l'abast", ha dit. Bassa ha dit que les xifres de col·locació del servei són "molt pobres" i que s'ha de "reestructurar".

Concertacions plurianuals

La consellera ha afegit que intentaran "posar-se al dia" en els endarreriments a les entitats socials i ha apostat per passar de les subvencions a "concertacions plurianuals". Així, creu que les entitats no estiguin "tant limitades al pressupost que els arriba any rere any".