Simular que s'ha estat víctima d'un delicte es paga. I és que no només suposa un mal tràngol per haver de fer front a un procés judicial que acostuma a acabar en multa, sinó que també comporta tenir antecedents penals. La simulació de delictes no és nova, però en els últims anys la proliferació de telèfons mòbils d'alta gamma ha disparat la picaresca. "Aquests casos, els enxampem tots", avisa el cap de la Unitat d'Investigació de l'ABP del Tarragonès, Jordi D., que recorda que els investigadors s'enfronten a tota mena de denúncies. En concret, el 2011 els Mossos van detectar 719 casos de simulació de delictes i, el 2013, 1.397 a tot Catalunya -el CME no ha facilitat dades més recents.

Els agents admeten que l'experiència és un grau i que és possible detectar la mentida amb algunes preguntes clau durant l'interrogatori, que és el moment en el qual poden observar si la persona dóna explicacions poc creïbles o es contradiu i, si és així, que s'acabi ensorrant i confessant que s'ho ha inventat tot. "Es tracta de gent normal que ha estat mal aconsellada i que, en alguns casos, desconeix que està cometent un delicte", admet el cap de la UIC del Tarragonès.

Telèfons i robatoris a cases

La proliferació de telèfons mòbils amb preus que superen els 800 euros ha disparat la picaresca i s'ha convertit en un dels casos més freqüents. Els Mossos es troben amb persones que han malmès el terminal i s'inventen que han patit un robatori amb força per cobrar l'assegurança. Fins i tot, han detingut algun treballador d'un establiment de telefonia per recomanar als clients que presentessin una falsa denúncia als Mossos d'Esquadra.

La simulació de delictes també es dóna en els robatoris amb força en domicilis, quan la víctima revisa què li cobreix l'assegurança i decideix fer créixer la llista d'objectes sostrets amb la confiança que se li pagarà tot. Ordinadors portàtils i tota mena d'electrodomèstics, diners, joies i, darrerament, també bicicletes d'alta gamma són a la llista dels més denunciats. Igualment, també augmenten les denúncies per falsos robatoris al carrer, sobretot a l'estiu.