La presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell va desvincular la política catalana de l'espanyola i va assegurar ahir que "els partits polítics espanyols s'han de preocupar que hi hagi govern a Espanya" i "nosaltres que ens vagi bé a Catalunya".

En una visita a l'Espluga de Francolí, Forcadell va qüestionar que un "ministeri de la Plurinacionalitat", que va ser plantejat pel líder de Podem divendres, pugui gestionar un referèndum per a Catalunya.

"Podem havia dit que faria el referèndum; no sé si ara no fan el referèndum i l'han traspassat a aquesta cartera de Plurinacionalitat", va afirmar. De totes maneres, la presidenta de la cambra catalana va insistir que "és una proposta de partits polítics espanyols" i que a Catalunya estem "treballant per un país millor".

Per la seva banda, la líder de Ciutadans a Catalunya, Inés Arrimadas va destacar ahir que a la Generalitat "no li pot haver sorprès" el recurs del Govern contra la creació de la Conselleria d'Afers Exteriors, ja que "no té competències en aquesta matèria".

"Respectem la decisió del Govern d'Espanya. És un error voler obrir ambaixades quan no té diners per acabar les obres del metro o per obrir hospitals o escoles", va criticar en declaracions als mitjans després de visitar l'estació Fira de la línia de metre L9, que s'inaugurarà el proper febrer.

Creació de pseudoministres

La líder de l'oposició va responsabilitzar l'executiu català de provocar aquests recursos a l'obviar que no tenen competències per designar "pseudoministres d'exteriors" que busquin "donar projecció internacional a un procés que s'està fent d'esquena a la majoria social dels catalans" .

El Govern espanyol va decidir divendres recórrer davant el Tribunal Constitucional la conselleria d'Exteriors de la Generalitat i la comissió del Parlament del procés constituent.

Arrimadas va voler destacar que Ciutadans no participarà en la comissió de procés constituent que ha estat creada al Parlament, tot i que sí seguiran el que es decideixi en ella per si cal intervenir, i va criticar que es reuneixi cada setmana, perquè significa una freqüència més alta que d'altres comissions dedicades a infraestructures o salut.

"Simulacre de constitució"

Sobre la situació a Catalunya, Miquel Iceta va declarar ahir que el PSC s'abstindrà de participar en qualsevol iniciativa que pretengui donar continuïtat al procés sobiranista i va denunciar "l'engany" que suposa dir que se sotmetrà a referèndum una constitució catalana. "Hem passat d'un simulacre de consulta a un simulacre de Constitució", va lamentar Iceta, que va expressar la seva intenció d'exercir el paper de principal força d'esquerres a l'oposició i de "vigilar" el pla de xoc social que té previst impulsar el nou executiu. Va reafirmar també la seva convicció que l'única solució a l'encaix de Catalunya a Espanya passa per renovar el pacte constitucional amb la reforma de la Carta Magna cosa que, va reconèixer que "requerirà temps i capacitat d'acords", i "moltes altres coses que hauran de passar abans", com revisar el sistema de finançament.