Representants del Ministeri de Sanitat i de les comunitats autònomes es reuniran properament per aprovar un protocol de resposta al virus del Zika, que generalment produeix en els humans una malaltia lleu, encara que recentment s'han registrat quadres neurològics i anomalies congènites. Es tracta d'una reunió tècnica per aprovar el pla de preparació i resposta davant del virus Zika a Espanya, en el qual s'està treballant en els últims mesos.

El protocol estarà dirigit als professionals sanitaris perquè comptin amb la informació necessària perquè els casos importats es detectin com més aviat millor per prevenir la transmissió autòctona.

Els especialistes del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries recomanen dur a terme una vigilància específica de la malaltia pel virus. En l'última anàlisi del Centre d'Alertes, en què es fa una avaluació ràpida del risc de transmissió de malaltia pel virus, s'assegura que "existeix un risc d'introducció i transmissió autòctona del virus al nostre territori" i s'argumenta que aquest risc existeix "considerant la ràpida expansió per la regió de les Amèriques del virus, la freqüent comunicació d'Espanya amb aquests països i la presència del vector Aedes albopictus a set autonomies", entre elles Catalunya.