El Govern central no recorrerà al Tribunal Constitucional la fórmula que va utilitzar el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, per prendre possessió, perquè entén que no seria estimada ja que va jurar la Constitució en assumir el seu escó al Parlament.

En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, la vicepresidenta de l'Executiu, Soraya Sáenz de Santamaría, va explicar que encara que la Llei Orgànica del Règim Electoral General (LOREG) estableix l'obligació de jurament o promesa respecte als càrrecs electes, no es recull en els mateixos termes en l'Estatut de Catalunya.

Així, va recordar que Puigdemont va complir l'obligació estipulada en la LOREG en acatar la Constitució «quan va accedir al seu càrrec al Parlament».

Va afegir que l'Advocacia de l'Estat, «que és molt rigorosa», va considerar que «en aquest punt i a causa dels precedents i a la jurisprudència del Tribunal Constitucional» el recurs no seria estimat per un tribunal ordinari que «seria l'encarregat de veure'l en aquest cas, entenent a més que el senyor Puigdemont va dur a terme el jurament constitucional en el moment de la seva elecció».

El Govern va encarregar a l'Advocacia de l'Estat que estudiés la fórmula utilitzada per Puigdemont en la seva presa de possessió, per si no haver acatat la Constitució era mereixedor d'alguna acció per part dels serveis jurídics.

Puigdemont va prometre el càrrec amb «fidelitat a la voluntat del poble de Catalunya representada pel Parlament», però va obviar la Constitució i el Rei, tal com hi havia costum de fer fins ara.