El ministre d'Interior en funcions, Jorge Fernández Díaz, considera que el vídeo en el qual es veuen membres de la CUP, de Podem i el sogre del cap d'ETA en un viatge a Caracas en un avió «d'Estat» pagat pel Govern veneçolà és «molt greu» i té «prou base per ser investigat».

«No és normal que el president d'un país noliegi un avió perquè hi vagis», és «una cosa molt seriosa» i els qui hi han anat han d'explicar, «ells i els seus partits», els motius pels quals van assistir a un seminari on es tractava «un tema tan sensible com la unitat d'Espanya», va dir Fernández Díaz a Antena 3.

Aquesta mateixa cadena va difondre un vídeo en el qual es poden veure membres de la CUP, Podem i de l'entorn d'ETA agafant un avió amb destinació a Caracas pagat pel president Nicolás Maduro.

El vídeo, de desembre del 2014 a l'aeroport de Madrid-Barajas-Adolfo Suárez, permet veure l'actual portaveu de la CUP al Parlament català, Anna Gabriel; la dirigent de Podem a Castella-la Manxa, María José Aguilar i Ignacio Gil de San Vicente, sogre del número u d'ETA, David Pla, i pare de la terrorista Kikitza Gil de San Vicente, a punt d'embarcar en un avió de les forces aèries veneçolanes.

Un vídeo polèmic

En el citat vídeo s'afirmava que a l'avió hi van embarcar 35 persones, entre elles 13 espanyols, amb el propòsit de participar «en un congrés en el qual es van signar resolucions a favor del dret a l'autodeterminació i al denominat procés de pau al País Basc».

La cadena també va emetre unes declaracions d'Anna Gabriel en les quals reconeix que havia viatjat a Veneçuela en un viatge pagat per Nicolás Maduro, i que allà havia fet «moltes coses molt interessants», sense concretar més dades.

La CUP defensa la diputada

L'exdiputat de la CUP al Parlament Josep Manel Busqueta va subratllar ahir que la seva formació «no ha amagat mai» que sent «molt afecte i molta simpatia» cap a la Veneçuela bolivariana liderada primer per Hugo Chávez i després per Nicolás Maduro. Busqueta va recordar que ell mateix hi havia estat assessor. Per la seva banda la responsable de Migracions, Serveis Socials i Dependència de Podem a Castella-la Manxa, María José Aguilar, va viatjar el 2014 a Veneçuela per participar en una conferència sobre migracions i drets humans en la qualitat de catedràtica de la Universitat de Castella-la Manxa, segons Podem.