La comissió de Presidència de l'Ajuntament de Barcelona va instar el govern de l'alcaldessa Ada Colau a iniciar immediatament els tràmits administratius necessaris per a la revocació de la Medalla d'Or de Barcelona atorgada a la infanta Cristina, arran de la seva imputació per frau fiscal.

L'Ajuntament de Barcelona va atorgar la Medalla d'Or de Barcelona a la infanta Cristina de Borbó al juny del 1997 i l'alcalde Pasqual Maragall l'hi va lliurar el 22 de setembre de 1997, dies abans de contraure matrimoni amb Iñaki Urdangarín a la capital catalana, on residia des del 1992.

La proposta per retirar la medalla a la infanta, que va presentar ERC, es va aprovar en una votació nominal amb els vots a favor de 12 regidors, els republicans, els de Barcelona en Comú, els de CiU, els del PSC i els de la CUP, i l'abstenció de 3, els dos de Ciutadans i un del PP.

Per fer-se efectiva la revocació de la medalla, el ple municipal haurà de ratificar la decisió i l'alcaldessa Ada Colau signar el decret corresponent. El govern municipal també haurà d'informar Cristina de Borbó que, a partir d'aquest moment i mentre duri el procediment administratiu, no ha d'usar el guardó en cap acte públic i que deixa de tenir dret al tractament d'Excel·lentíssima Senyora i privilegis protocol·laris en els actes oficials organitzats per l'Ajuntament de Barcelona.

«Missatge de rebuig»

El portaveu republicà, Jordi Coronas, va argumentar que la sol·licitud de revocació de la medalla a Cristina de Borbó «és un missatge de rebuig a conductes que són impròpies de les persones mereixedores» i una oportunitat per fer patent el «compromís amb l'honestedat i la justícia social» de l'Ajuntament de Barcelona. Per al republicà, en el cas de la germana del rei, hi ha «una evidència assumida que es va aprofitar dels efectes d'actes delictius de forma lucrativa», encara que no hi hagi una sentència, de manera que segons el seu parer queda clar que «no n'és mereixedora» i «no representa els valors de la Medalla d'Or de Barcelona».

El primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello, va assenyalar que Cristina de Borbó «va confessar actuacions de frau fiscal» que ja han prescrit i que va ser «censurada» per la pròpia Casa Reial, que li va revocar el títol de duquessa de Palma, perquè no és «prou honorable».

Pisarello va lamentar que la infanta no hagi tornat la medalla «de manera voluntària», com van fer, per exemple, l'expresident de la Generalitat, Jordi Pujol, al qual es va referir per assenyalar la conveniència d'obrir-li també un expedient de revocació.

«Una medalla que han merescut persones com el doctor Broggi, Neus Català o Raimon no pot recaure en una persona que té aquest tipus de causes obertes», va assenyalar el primer tinent d'alcalde.

Els portaveus a la comissió de C's i del PP van coincidir a qualificar d'«oportunista» el grup d'ERC per presentar aquesta proposició i a explicar l'abstenció dels seus regidors en la necessària «presumpció d'innocència» de Cristina de Borbó i el respecte als procediments judicials.