L'oposició unionista representada per Ciutadans, PSC i PP va carregar ahir contra la composició del nou Govern de Carles Puigdemont. La líder de Ciutadans a Catalunya, Inés Arrimadas, va advertir ahir que el nou Govern posa «en risc» l'autogovern de Catalunya si manté el seu full de ruta cap a la independència, i va considerar que aquest executiu català «no pot representar tots els catalans».

Durant la seva intervenció després de la primera compareixença del president de la Generalitat al Parlament, Arrimadas va valorar «des del respecte institucional» el nou executiu català, els membres que el configuren així com la redistribució de competències entre els diferents departaments de la Generalitat.

Arrimadas va alertar l'executiu liderat per Carles Puigdemont que «posen en risc» i en «perill» l'autogovern de Catalunya si tiren endavant el seu full de ruta sobiranista, a l'hora que va criticar que la seva «prioritat» no sigui les necessitats socials de «tots» els catalans, sinó la independència.

En aquest sentit, la presidenta del grup de Ciutadans en la cambra catalana va fegir que el nou executiu català «no pot representar tots els catalans» sinó «només una part, important, però no majoritària», a l'hora que va criticar que no prioritzin el diàleg amb els partits de l'oposició i amb el Govern.

Lleialtat d'Iceta, d'entrada

Per la seva banda, el president del grup socialista al Parlament, Miquel Iceta, va garantir la lleialtat del PSC al Govern si es confirma la impressió que té des de la investidura de Carles Puigdemont: «Les primeres passes de la seva presidència no semblen apuntar a una acceleració del procés, sinó més aviat a una actuació més cauta, meditada i segura. Si el temps confirma aquesta impressió, el país ho agrairà i vostè podrà comptar amb la lleial col·laboració del nostre grup».

Des de l'hemicicle del Parlament, Iceta va demanar a Puigdemont que reconegui la «impossibilitat» de culminar amb èxit un procés unilateral d'independència. Tot i el vot de confiança, va criticar la configuració del nou executiu, amb conselleries massa àmplies, consellers amb poca experiència en la gestió pública i poques dones en el segon nivell de responsabilitat. A més, va lamentar que l'executiu no tingui garantida l'estabilitat parlamentària.

«Quin sentit té embarcar-se en un procés constituent amb l'objectiu d'elaborar una Constitució de la República Catalana quan la majoria no hi està d'acord?», va preguntar Iceta fent esment al 52% dels votants que no van donar suport ni a JxSí ni a la CUP en les passades eleccions catalanes.

«Repetirem una consulta semblant a la del 9-N, però amb el pretext d'una anomenada Constitució Catalana? Seria molt millor començar a admetre la inviabilitat d'un procés unilateral i il·legal», va afegir. De fet, Iceta té la impressió que l'inici del mandat de Puigdemont no ha significat una acceleració del procés sobiranista, sinó més aviat el contrari.

PP: «Govern hipotecat»

El líder del PPC al Parlament, Xavier García Albiol, va advertir ahir que la configuració del nou Govern obeeix a «deliris i fantasies» i està «molt hipotecat i condicionat» per CDC, ERC i la CUP, i va carregar durament contra el vicepresident i conseller d'Economia, Oriol Junqueras.

«No entrarem en si aquest és el seu govern o no, o si és el de l'anterior president. Sincerament: és el seu problema. Però tenim el convenciment que estem davant un govern molt hipotecat per interessos i compromisos dels grups que formen part (CDC i ERC), i molt condicionat per la CUP», va dir Albiol. El dirigent popular va assegurar que el nou executiu «recorda a èpoques passades, a l'època gloriosa del tripartit».