El Govern va negar ahir un pacte amb la CUP perquè la Generalitat es retiri com a acusació de diferents processos judicials contra activistes. La consellera de la Presidència i portaveu, Neus Munté, va remarcar que el Departament d'Interior ja fa mesos que havia iniciat una línia de treball basada en la jurisprudència que marca dues línies vermelles a l'hora de decidir aquesta qüestió.

En aquest sentit, Munté va voler donar un «missatge de tranquil·litat» als Mossos d'Esquadra assegurant que la Generalitat continuarà en aquells processos on hi hagi lesions de servidors o afectació de béns públics, i ha posat d'exemple el cas de Can Vies, d'on ja va anunciar que la Generalitat no es retirarà.

En roda de premsa, Munté va voler fer èmfasi en el fet que el Departament d'Interior ja fa uns mesos que té una línia de treball que passa per estudiar cas per cas i retirar-se de processos judicials on no hi hagi lesions de treballadors públics o afectació de béns públics. Aquests són els dos supòsits que es miren, els límits que estableix el Govern i que estava avaluant abans de qualsevol negociació amb la CUP. «És una línia de treball ja iniciada que s'està desenvolupant i coincideix amb l'interès de la CUP d'anàlisi de determinades causes», va dir. En aquest sentit, va negar que hi hagi cap pacte amb la CUP en aquest sentit, alhora que va voler llançar un «missatge de tranquil·litat» al cos de Mossos d'Esquadra. Va posar d'exemple el cas de Can Vies, on ja va anunciar que la Generalitat es mantindrà com a acusació. «Demano tranquil·litat, perquè les coses s'estan fent ben fetes, d'acord amb la jurisprudència, estem delimitant molt clarament els supòsits per retirar-nos», va insisir. En preguntar-li si el conseller d'Interior havia transmès el seu malestar per aquesta situació, Munté es va limitar a dir que les deliberacions del Govern són secretes, però va apuntar que tot l'executiu va col·laborar en les negociacions entre JxSí i la CUP, especialment en temes més específics.

Resposta de la CUP

Per la seva part, la CUP va aplaudir que la Generalitat es pugui retirar dels processos judicials oberts contra diversos activistes, com ara els dels aldarulls per les dues vagues generals de 2012.

«És una molt bona notícia, un èxit dels moviments socials i de les plataformes antirepressives», va afirmar el diputat Albert Botran, que va negar que la seva formació condicionés l'acord de la investidura a aquesta qüestió. «Ho vam posar sobre la taula, però no volíem negociar ni mercadejar amb aquests casos», va afirmar.