L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, considera que «amb el 48% dels vots» obtinguts per Junts pel Sí (JxSí) i la CUP a les eleccions catalanes del 27 de setembre «no es pot emprendre un camí unilateral» cap a la independència, «encara que sigui legítim defensar-la».

En una entrevista publicada al Vanity Fair, Colau va apostar per convocar un referèndum a Catalunya i s'ha queixat que «s'hagi passat de pantalla massa ràpid» en el procés sobiranista. «Mai no he estat nacionalista ni independentista. En la consulta catalana del 9N vaig votar sí davant l'immobilisme del PP. Per això insisteixo que fem un referèndum, perquè la gent elegeixi democràtica i lliurement», va insistir.

D'altra banda, sobre la complicada aritmètica parlamentària a Espanya, ha desdramatitzat l'escenari d'uns nous comicis: «La política és un lloc de negociació. I si no s'aconsegueix un acord no passa res per tornar a convocar eleccions generals». A més, Colau va advertir que «qui vulgui governar Espanya ha de tenir una proposta per a Catalunya», i els socialistes «de moment no n'han fet cap».

Crida de la Cambra de Comerç

Per altra banda, el president de la Cambra de Comerç d'Espanya, José Luis Bonet, va demanar al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que defensi la seva posició independentista «sense entrar en il·legalitats».