El president del grup parlamentari de Catalunya Sí que es Pot, Lluís Rabell, va dir ahir que el debat sobre el procés constituent a Catalunya «ha d'abraçar molt més que l'espai independentista» i ser capaç d'«arrossegar» també altres forces com el PSC. Junts pel Sí (Jxsí) i la CUP van accedir ahir a que la seva proposta de comissió del procés constituent al Parlament sigui únicament d'estudi, en lloc de legislativa, i així incloure també a Catalunya Sí que es Pot i evitar el possible risc d'impugnació.

En declaracions a Catalunya Ràdio sobre aquesta qüestió, Rabell va assegurar que l'objectiu és «intentar eixamplar el debat i plantejar el procés constituent en uns termes inclusius i que comprenguin molt més que l'espai independentista». «Hauríem de ser capaços de fer entrar en la lògica de debat del nou país que volem configurar, més enllà de quins siguin les relacions amb Espanya, al màxim de forces polítiques. Hem d'acabar arrossegant el PSC a aquesta reflexió i debat», va opinar.

Segons el seu parer, «la dinàmica de plantejar un procés constituent és generar una àmplia majoria social que cohesioni el país, i no una discussió purament teòrica o exercicis espirituals sobre quin seria la constitució ideal d'un país ideal», va ironitzar.

Es tracta, va dir, de «saber quines són les lleis que poden transformar el país, quines polítiques poden donar cohesió i quin és el camí per generar un mandat democràtic sobre què volem constituir, per això plantegem amb força un referèndum».

Un referèndum sobre el qual el Govern, «sigui quin sigui, acabarà cedint tard o d'hora» i que va augurar que podria fer-se en un termini d'«un any o any i mig». Va advocar per una proposta d'autogovern «potent» per «seduir» Catalunya i que la reconegui com «realitat nacional» i «subjecte polític amb capacitat de decidir quines relacions vol amb la resta de pobles ibèrics», «blindi els seus drets nacionals» i li doni «mitjans per desenvolupar un estat del benestar cohesionador».

Sobre un suport de SíQueEsPot als pressupostos catalans, Rabell va suggerir que és un terreny a «explorar i transitar», però va afirmar que «la qüestió no és sol la quantitat, sinó quines polítiques acompanyen els pressupostos», per la qual cosa no només cal incrementar la despesa social, sinó també revertir privatitzacions o definir polítiques que permetin generar «recursos propis».

Finalment, el dirigent va elogiar la «fermesa de Podem» en la qüestió del referèndum i es va mostrar convençut que En Comú Podem tindrà «veu pròpia» al Congrés. «Serà ineludible, per la força de les coses es trobarà la manera de fer-ho».

Crítiques de l'oposició

El president del grup parlamentari del Partit Popular a Catalunya (PPC), Xavier García Albiol, va criticar «la incoherència» del PSC, que ja va anunciar que no participarà en la Comissió de treball.

Segons el seu parer, amb aquesta decisió el PSC «renuncia a fer oposició», i per aquesta raó li demana que «no abandoni els seus votants, que en un principi no són independentistes, i que entri en aquesta Comissió de ruptura».

Per la seva banda, la presidenta del grup parlamentari de Ciutadans, Inés Arrimadas, va assegurar en declaracions a TV3 que els «demòcrates» no participen «mai» d'activitats «il·legals». En aquest sentit, va refermar que el seu partit no prendrà part de cap comissió parlamentària que serveixi per desplegar resolucions suspeses pels tribunals i va deixar clar que C's farà «oposició ferma» a tot el que suposi avançar cap a la independència. No va descartar, per tant, acudir als tribunals quan calgui.

Paral·lelament, Arrimadas, va rebre a dos quarts d'onze del matí d'ahir al seu despatx del Parlament el president del grup parlamentari del PPC, Xavier Garcia Albiol, que havia sol·licitat prèviament la trobada. Tal com va avançar l'ACN, l'encontre va durar prop d'una hora i a servir per repassar l'actualitat política catalana. Amb el mateix objectiu, la líder de C's a Catalunya es va reunir més tard amb Miquel Iceta als despatxos del PSC.