Agents de la Guàrdia Civil van entrar ahir al matí a l'ajuntament de Sant Quirze del Vallès, per ordre de la Fiscalia de Sabadell (Vallès Occidental), per recollir informació sobre adjudicacions que l'empresa municipal de l'habitatge, Comú, va concedir a Teyco el 2012.

Segons va informar l'ajuntament de Sant Quirze, l'operació s'emmarca en el cas del 3%, de presumptes irregularitats en concessions signades amb Teyco, i durant el mandat de Montserrat Mundi (CDC), alcaldessa anterior a l'actual govern municipal.

En aquest sentit, l'actual govern, format per Junts per Sant Quirze-ERC i ICV i encapçalat per l'alcaldessa republicana Elisabeth Oliveras, es desmarca del cas i assegura que Mundi formava part de l'anterior govern municipal de la població.

«L'equip de govern es mostra especialment preocupat en veure com el nostre ajuntament es pot veure afectat en el marc d'investigacions judicials de les quals es pot desprendre que els diners públics del nostre municipi ha estat utilitzat amb fins il·lícits», explica el consistori en un comunicat.

A més, l'equip de govern mostra la seva «total disponibilitat» a col·laborar amb les autoritats judicials per «aclarir amb la màxima celeritat» aquesta situació, i assegura que el consistori ha facilitat la documentació requerida als agents. «En cap cas ens sentirem condicionats per escenaris i arguments, esperpèntics i ridículs, que pretenguin emmascarar actuacions que hagin dilapidat recursos municipals amb altres processos que actualment viu el nostre país», afirma el consistori.

També el consistori recalca el seu «ferm compromís» de «defensar» els interessos i el patrimoni de Sant Quirze si aquests s'han pogut veure afectats per aquest cas.

Possible relleu de jutges

El cas de les comissions del 3% que suposadament va cobrar CDC d'empresaris i que actualment porta un jutge del Vendrell (Tarragona) podria acabar a l'Audiència Nacional o en un jutjat d'instrucció de Barcelona, ??depenent dels delictes que s'acabin investigant.

Segons van explicar fonts jurídiques, la Fiscalia Anticorrupció informar de quin és el jutge competent per instruir la causa, tal com li ha demanat el magistrat del Vendrell que porta actualment el cas, un cop s'hagin practicat algunes diligències i es determinin els delictes que es van poder cometre.

Si es considerés que els implicats en la causa van incórrer en un delicte de blanqueig de capitals a l'estranger, la competència podria ser de l'Audiència Nacional, van indicar les fonts. Si no és així, hi ha la possibilitat que la causa passi a un jutjat de Barcelona, ??que és on està radicada la seu de CDC i la seva fundació, CatDem, investigades per haver percebut suposadament les comissions dels empresaris.

Paral·lelament, CDC va emetre ahir un comunicat per insistir que les donacions rebudes per les fundacions vinculades al partit són legals, públiques, transparents i estan auditades. Els convergents van remarcar que aquestes aportacions d'empreses privades «no tenen relació amb obra pública» i es produeixen de forma voluntària i només «per motius d'afinitat ideològica i de suport al projecte polític» que representa CDC.

Els diaris El Mundo, La Vanguardia i El Periódico van publicar ahir informacions que parteixen d'un informe de la Guàrdia Civil que apunta que la fundació CatDem, de CDC, hauria rebut donacions de les constructores Copisa i Grupo Soler fins a principis del 2015.

En el marc del cas 3%, també s'esmenten aportacions anteriors de Teyco tant a la CatDem com a la Fundació Fòrum Barcelona, informacions que van confirmar fonts de la investigació a l'ACN. El partit també va subratllar que totes aquestes aportacions van ser declarades degudament al Tribunal de Comptes.

«CDC és un dels partits més revisats i no s'ha manifestat mai cap irregularitat en la seva comptabilitat», van apuntar els convergents, que van afegir que seguiran col·laborant amb la justícia i amb els organismes competents «amb tot el que se'ls requereixi i amb la mateixa voluntat de transparència de sempre». Donacions fins el 2015 que també esquitxen "mnium. El Grup Soler i tres empreses vinculades van efectuar des del 2008 fins al 2014 donacions per un import de 639.604 euros.