La CUP va anunciar ahir que s'oposarà a l'esmena que Junts pel Sí va presentar a la proposta de resolució per recuperar la paga extra retallada als treballadors públics l'any 2012, impulsada per C's, el PSC, SíQueEsPot, el PPC i la mateixa esquerra independentista. En cas que els proposants del text acceptin l'esmena de JxSí, aquesta serà la primera votació en què els cupaires s'hi desmarcaran, malgrat el pacte d'investidura.

El diputat Albert Botran va negar que això suposi trencar l'acord assolit perquè no es posarà en risc l'estabilitat del Govern. Segons Botran, el grup parlamentari de Junts pel Sí argumenta que revertir la retallada afectarà la tresoreria pública, però va treure ferro perquè els tempos podrien ajustar-se i ser el més «realistes» possible.

Els grups parlamentaris de Ciutadans, el PSC, Catalunya Sí que es Pot, el PPC i la CUP van registrar el 24 de novembre de l'any passat una proposta de resolució per recuperar la paga extraordinària i altres drets laborals retallats l'any 2012 als treballadors públics. Un text que aquest dimecres es portarà al ple del Parlament per a ser votat. Junts pel Sí hi ha presentat una esmena per revertir «la reducció retributiva mínima del 5%, quan les disponibilitats pressupostàries ho permetin».

«Junts pel Sí volen evitar un problema de tensió de tresoreria gran atès que el pagament afectaria les arques de la Generalitat, però nosaltres entenem que tots els actors implicats, i els propis sindicats, estan d'acord en gestionar aquest pagament amb els tempos més realistes possibles [...]. Per tant, aquest no és un motiu suficient per comprometre'ns al retorn de la retallada», va argumentar.

L'acord parlamentari que permetia la investidura de Carles Puigdemont establia en el seu punt número u que els diputats de l'esquerra anticapitalista no votessin «en cap cas» en el mateix sentit que els grups parlamentaris contraris al procés i el dret de decidir quan «perillés l'estabilitat» del Govern. Botran ha deixat clar que la votació en contra de la CUP a l'esmena de Junts pel Sí no suposarà incomplir el pacte d'investidura segellat recentment perquè l'esmentada estabilitat no està en risc en aquest cas, va dir.

Junts Pel Sí confia en fer canviar d'opinió la CUP i evitar perdre la primera votació parlamentària després de signar l'acord de governabilitat. El diputat Pere Aragonès ha subratllat aquest dimarts que, encara que el Parlament acabés aprovant la proposta de resolució que insta el Govern a retornar la paga extra del 2012 als treballadors públics, l'executiu no tindrà prou recursos per fer-la efectiva de forma immediata.

Un 1% més de sou

Paral·lelament, el Govern va acordar ahir augmentar, amb efectes des de l'1 de gener del 2016, un 1% el sou del personal del sector públic de la Generalitat, el màxim que possibilita la normativa bàsica de l'Estat, segons va explicar la consellera de la Presidència, Neus Munté.