Oriol Junqueras i Neus Munté van coincidir ahir a matisar els 18 mesos previstos en el programa de Junts Pel Sí i la CUP per a la "desconnexió" de l'Estat espanyol i referèndum de la Constitució de la República Catalana. Ambdós dirigents, en dos actes diferents, van insistir en la idea que els 18 mesos fixats no han d'"encotillar" l'acció de Govern i que si bé consideren que hi ha prou temps per fer la independència aquesta no només depèn de l'executiu.

En un acte a Sant Feliu de Codines, la consellera de Presidència i portaveu del Govern, Neus Munté, va reiterar el compromís de l'Executiu en culminar els "aspectes fonamentals del procés" en un termini de 18 mesos, que és el que estableix el full de ruta per la independència de Junts Pel Sí i la CUP, però va matisar que "davant d'un repte gegantí seria absurd encotillar-nos i tenir els 18 mesos com a termini inamovible". Per a la consellera, la prioritat ha de ser centrar els esforços en "fer la feina i fer-la bé", i no pas que el Govern es vegi excessivament condicionat per aquest calendari. "Ens hem compromès a treballar i a deixar-nos la pell", va dir.

Una idea similar a la que va expressar el vicepresident i Conseller d'Economia i Hisenda, Oriol Junqueras, que va afirmar que el termini de 18 mesos per culminar la independència "és un temps raonable" i el compromís del Govern és "intentar-ho", però va recordar que assolir-ho no només depèn del Govern . El també president d'ERC considera que el termini de 18 mesos no és cap "cotilla" sinó un "compromís". "No l'hem triat a l'atzar, respon a un full de ruta", va puntualitzar. Tot i això va admetre que no només depèn del Govern, també del Parlament: "és molt important l'estabilitat, un govern que perdi votacions difícilment podrà governar". També depèn dels moviments que faci l'Estat per desactivar-ho i del "comportament dels mercats financers i dels compradors de deute d'Espanya, singularment el Banc Central Europeu (BCE)". El nou responsable de les finances de la Generalitat assegura que hi haurà un moment en què el Govern intentarà convèncer les institucions internacionals que "és molt més positiu arribar a un acord amb la naixent República que no mantenir com a únic interlocutor un estat espanyol que tard o d'hora deixarà de pagar el deute i farà suspensió de pagaments".

Pressupostos no expansius

Sobre els pressupostos, va assegurar que "no podran ser" expansius perquè tot el que s'ingressarà de més quedarà compensat amb les exigències del dèficit i amb la situació al sistema sanitari. En aquesta línia, apunta que els interessos del conjunt del deute se situen en 1.900 milions d'euros, "sis cops tot el pla de xoc social". Per augmentar els ingressos l'impost sobre els dipòsits bancaris "és una possibilitat".

I sobre la hipotètica negociació d'un millor finançament en el marc del Consell de Política Fiscal i Financera el responsable d'economia va dir que el CPFF "no és un lloc de negociació, sinó de dictat", tot i que no descarta anar a les taules a escoltar.

A l'hora d'arribar a pactes parlamentaris "la CUP, prioritàriament, és el nostre principal soci" però no descarta buscar suports amb Catalunya Sí que es Pot.

Sobre el Govern també Neus Munté va defensar la figura del conseller d'Exteriors, encarnada en la persona de Raül Romeva i que l'Estat té en el seu punt de mira. "Les competències en Exteriors ja les teníem, les mantindrem i continuarem reforçant", va garantir. Munté va recordar que les tasques del Departament s'han fet fins ara des d'una Secretaria i que el fet de donar-li categoria de Departament respon a un aspecte estratègic: "Volem que es visualitzi perquè forma part del full de ruta l'acord, la negociació, la pedagogia i l'explicació del procés en l'àmbit d'Europa i de la comunitat internacional."