El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va fer ahir la primera visita oficial a Lleida per donar la benvinguda al primer dels dos trens nous que circularan per la línia de la Pobla de Segur a partir d'aquesta primavera. Amb l'arribada dels nous trens Ferrocarrils de la Generalitat substituirà Renfe com a operadora de la línia, que ja és propietat del Govern. Per tant, la gestió es farà íntegrament des de Catalunya. Puigdemont va aprofitar per treure pit de la gestió que fa la Generalitat de les infraestructures de mobilitat respecte d'aquelles que depenen del Govern espanyol. "Gestionem millor i és un fet comprovable", va dir, i va afegir que és "una diferència objectiva i no ideològica".

El president també es va referir a la línia de la Pobla com una "estructura d'estat que millora la vida de la gent" i que té clar que "les infraestructures o ens les fem o no ens les faran". De fet, el nou conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, va posar de manifest que amb aquesta línia ferroviària el Govern català fa "un exercici d'eficiència" perquè es posa en marxa un "mecanisme de gestió modern, intel·ligent i competitiu". Josep Rull va fer les declaracions acompanyat, entre altres autoritats, del fins ara conseller de Territori Santi Vila.

Pel que fa a Carles Puigdemont, en el seu primer acte oficial des que va prendre possessió del càrrec, va afegir ahir que la Generalitat "posa trens a la via no perquè xoquin, sinó per arribar lluny". "Nosaltres posem trens a la via no perquè xoquin, sinó perquè vagin lluny, portin persones i contribueixin a la riquesa social, humana, econòmica i cultural d'aquest enorme, divers i fantàstic país que és Catalunya", va dir Puigdemont, en una al·lusió metafòrica al procés independentista català.

De la mateixa manera, el president català va fer ús d'una frase de l'escriptor Joan Fuster per denunciar la situació actual de les infraestructures a Catalunya. "A diferència d'aquella frase de Joan Fuster que diu que la política o la fas o te la fan, a diferència d'això justament, al nostre país sabem perfectament que, en el cas de les infraestructures, o ens les fem o no ens les fan", va destacar.

"Esborrar com a nació"

En paral·lel, Puigdemont també va advertir ahir que a Catalunya la "van voler esborrar com a nació", però "no ho van aconseguir", pel que "300 anys després volem escriure un nou país i ho aconse?guirem". El president va al·ludir, al seu compte de Twitter, al fet que ahir es complien 300 anys de la firma del Decret de Nova Planta el 1716, pel qual el rei Felip V va abolir les institucions catalanes.