El jutjat número 1 de Tarragona va citar ahir l'alcalde de la ciutat, Josep Fèlix Ballesteros (PSC), en qualitat d'investigat (imputat) per cas Inipro, de suposada malversació, tràfic d'influències, prevaricació i alteració de preus, al costat de deu persones més també investigades.

En una interlocutòria, el jutge cita a declarar Ballesteros el pròxim 26 de gener, dia en què també prendrà declaració com a investigat l'exgerent de l'Institut Municipal de Serveis Socials (IMSS), Antonio Muñoz -que va dimitir en conèixer-se el cas-.

També van ser citats a declarar com a investigats, en successius dies, el responsable d'organització de les Joventuts Socialistes, Alejandro Caballero i l'exregidor de Serveis Socials, Victòria Pelegrin (PSC). Sis persones més van ser citades com a testimonis, en un calendari que s'allargarà fins a l'1 de març.

El cas es va obrir després que la CUP denunciés, abans de tenir representació municipal, contractes presumptament irregulars de l'IMSS en el servei d'atenció als immigrants, adjudicats a l'empresa Iniciatives i Programis (Inipro).

El jutge relata en la interlocutòria que el 2010 l'Ajuntament va decidir contractar una empresa externa a l'organigrama municipal en considerar necessari articular una major col·laboració amb les associacions d'immigrants existents i «potenciar l'associacionisme entre la població nouvinguda», malgrat que el consistori ja comptava amb una Unitat Tècnica d'Immigració i Ciutadania en el sí de l'IMSS.

Després de la investigació duta a terme, el jutge assenyala que es va constatar «la vinculació entre les tres empreses que es van invitar al concurs», perquè «dos pertanyen al mateix grup empresarial, Itinere i Inipro», i la tercera, Gallet, «que té un objecte social que no té res a veure amb la matèria objecte de licitació» també «està vinculada al mateix grup».

Per al jutge, «existeixen sòlids indicis que les propostes efectuades per les diferents empreses van poder ser realitzades per una mateixa persona, amb la qual cosa es posaria de manifest el caràcter presumptament fraudulent del concurs».

En aquest context, el magistrat considera que en el procés de contractació d'Inipro «es va prescindir de qualsevol competència» i que es va elegir l'empresa «que prèviament havia estat concertada, perquè tot el procés sembla apuntar que es buscava adjudicar el contracte a una empresa en concret».

Afegeix que inicialment es va adjudicar el contracte a Inipro per valor de 61.000 euros i que en acabar el mateix el 31 de desembre del 2010, «es prorroga durant 21 mesos més, mancant de suport contractual, abonant-se una quantitat de 215.145 euros».

La defensa del?batlle

Ballesteros va assegurar estar «tranquil» per la seva imputació en el cas Inipro, que investiga si es va arreglar l'adjudicació del servei d'atenció als immigrants a Inipro, empresa afí al PSC.

L'alcalde va fer pública ahir una resolució sobre dues de les factures, que ascendeixen a poc més de 17.000 euros, perquè «els treballs estaven fets i de no pagar-los, hauria comès un delicte d'enriquiment injust», va assenyalar l'alcalde. Ballesteros no es planteja dimitir i pensa que «no hi ha res de nou» des d'una junta de portaveus extraordinària.