La secretària general d'ERC, Marta Rovira, va remarcar ahir que el procés constituent de la nova república catalana s'ha de fer-ho amb tots els ciutadans, "amb els que són independentistes i els que no ho seran mai". A més, durant el Consell Nacional d'ERC, va demanar als càrrecs del partit que inicien el seu camí a les institucions catalanes que signin un codi ètic perquè volen un "país net" en el qual "no hi caben la corrupció, el clientelisme o les amenaces".

Durant la celebració del Consell Nacional d'ERC, Rovira va dir que hi ha un mandat clar sobre la taula i que les institucions estan per servir el ciutadà, però va assegurar que amb això no n'hi ha prou i que cal construir un nou país "net", per això va demanar a tots els càrrecs d'ERC que signin un compromís ètic.

Rovira va demanar als membres d'ERC que serveixin Catalunya amb l'orgull dels valors republicans, "un partit honest i amb vocació de servei". "No volem ni persones dominades ni institucions segrestades", va assenyalat Rovira, que va animar els republicans a treballar pel bé comú i anteposar-se a l'oligarquia, perquè és "essencial" que els grups més poderosos no s'apropiïn mai de l'interès general.

Va demanat a tots els qui comencen a les institucions que tinguin presents els valors de saviesa, per entendre que l'interès particular és part del bé comú; generositat, per ser conscients que són servidors públics, i força interior, que permeti superar qualsevol mena de temptació enfront dels poderosos.

Onze punts

El codi ètic que els dirigents republicans a la Generalitat ratificaran té onze punts que es basen en la lleialtat i el servei a la ciutadania, portar a terme accions encaminades a promoure els drets humans i mantenir sempre una actuació honesta i imparcial en l'administració de recursos públics. El document també inclou fugir de privilegis i tractes de favor, actuar amb criteris d'austeritat i respectar l'autonomia dels mitjans de comunicació, entre d'altres.

D'altra banda, Rovira va apuntar que ERC vol fer el procés constituent "amb totes les sensibilitats del país" i que la que comença ara a Catalunya "no és una legislatura normal" sinó que ha de servir per lliurar les claus a tots els ciutadans d'un nou país.

"Un país millor", va dir Rovira, en forma d'un gran procés constituent, i "si és necessari ho començarem a fer els independentistes", però ha de servir per a "tots els ciutadans, per als que són independentistes i els que no ho seran mai". Rovira va destacar que ERC estarà al govern de la Generalitat per servir "tots els ciutadans de Catalunya, independentistes o no".

Rovira també va demanar que se sentin lliures per denunciar qualsevol conflicte o irregularitat que pugui posar en perill aquest projecte comú.