La policia espanyola va deixar en llibertat ahir a la nit el cap de la Sala Central dels Bombers de la Generalitat, Manel Bosch, detingut hores abans en el marc d'una operació del jutjat d'instrucció número 2 de Sagunt per presumptes irregularitats en la contractació de mitjans aeris per a l'extinció d'incendis.

L'altre comandament de Bombers arrestat ahir, el cap de Guàrdia de la Regió Metropolitana Sud, el sotsinspector Ramon Dinarès, va declarar ahir al jutjat de Sagunt, a València.

En l'operatiu, dut a terme per la Policia Nacional, es van detenir 21 persones arreu de l'Estat. El jutjat investiga una suposada trama de contractes públics relacionats amb empreses del sector dedicades a l'extinció d'incendis forestals, segons va informar aquest dimecres el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV).

A Catalunya, l'operació policial, a càrrec del Grup 24 de la UDEF, es va tancar amb la detenció de Dinarès i Bosch, entre altres persones responsables d'àrees de la Generalitat en etapes anteriors. Segons fonts policials, tots els arrestats, menys Dinarès, van quedar en llibertat després de declarar.

Per la seva banda la conselleria d'Interior va obrir ahir un procediment d'informació reservat per comprovar que la contractació de mitjans aeris s'ha fet correctament i per investigar l'actuació dels dos comandaments de Bombers un l'exalt càrrec implicats.

Revisió dels expedients

Segons va informar Interior en un comunicat, el departament de Jordi Jané també està estudiant la possibilitat de personar-se com a part perjudicada en el procediment judicial, que dirigeix el titular del jutjat d'instrucció número 2 de Sagunt, per defensar els interessos de la Generalitat si es van produir actuacions irregulars.

La conselleria d'Interior també està revisant els expedients de contractació de mitjans aeris, per comprovar si totes les actuacions es van dur a terme de forma correcta i seguint els procediments establerts.

Les indagacions, que s'estenen per les províncies de Madrid, Barcelona, València, Alacant, Màlaga, Sevilla, Còrdova, Badajoz i Mallorca, se centren a investigar una suposada manipulació de contractes públics (tant a Espanya com a Itàlia i Portugal) relacionats amb empreses del sector aeri dedicades a l'extinció d'incendis forestals.