L'agència de qualificació de risc Moody's ha canviat la perspectiva del deute de la Generalitat d'estable a negatiu, fins a Ba2/NP. El canvi reflecteix la visió de l'agència del risc que els esforços per la consolidació fiscal de la regió s'hagin acabat. També les tensions polítiques entre Catalunya i el govern espanyol, que podrien afectar negativament el clima inversor a la comunitat. També un risc menor segons el qual si les tensions polítiques s'incrementen, el suport de liquiditat del govern espanyol al català es pogués veure afectat. Sobre els esforços per la consolidació fiscal, Moody's opina que el nou govern encapçalat per Puigdemont centrarà els esforços en la independència.

Aquests plans, opina l'agència, podrien afectar negativament el clima d'inversió a la zona i, possiblement, la política fiscal. A banda, segons Moody's, per bé que des del 2012 el Fons de Liquiditat Autonòmic garanteix les finances catalanes, ha pujat lleugerament el convenciment que aquest suport podria resultar afectat a causa de les tensions polítiques.

Els plans de Puigdemont de seguir el full de ruta sobiranista, que preveu aconseguir la independència de Catalunya en un termini de 18 mesos, poden augmentar les tensions polítiques.