Junts pel Sí i CUP van proposar ahir una comissió legislativa al Parlament sobre la transició nacional i el procés constituent, que SíQueEsPot està disposada a recolzar però només si és una comissió d'estudi, mentre que C's, PSC i PPC s'oposen en tots els casos. En les reunions de la Taula i de la Junta de Portaveus del Parlament d'ahir es van evidenciar discrepàncies sobre aquest assumpte, que té l'oposició frontal de C's, PSC i PPC, grups que van avisar que, si es crea una comissió legislativa d'aquestes característiques, podria ser anul·lada pel Tribunal Constitucional.

La portaveu de Junts pel Sí, Marta Rovira (ERC), va asseverar que impulsaran al Parlament les lleis de transitorietat jurídica -per fer el trànsit de la legalitat actual a la futura catalana- i la de procés constituent.

Encara que la republicana es va obrir a que la comissió de «transició nacional i de procés constituent» -que hauria d'abordar les esmentades lleis- pugui ser d'estudi, en lloc de legislativa.

De la seva banda, el portaveu de SíQueEsPot, Joan Coscubiela, es va obrir a recolzar la comissió només si és d'estudi, cosa que «té més sentit», atès que garantiria la seva «perdurabilitat en el temps».

El portaveu adjunt de C's, Fernando de Páramo, va rebutjar donar suport a la comissió, sigui en el format que sigui, perquè creu que no s'han de destinar recursos ni temps en «dividir els espanyols», i va proposar, en canvi, una comissió al Parlament sobre la corrupció.

Per part del PSC, Eva Granados va demanar no perdre el temps en «simbolismes i posturejos» amb una nova comissió d'estudi que ja té precedents -va haver-hi una altra en l'anterior legislatura sobre el dret a decidir- i ha rebutjat també una de legislativa, perquè serà «recorreguda» al TC.

Per part del PPC, Enric Millo va lamentar que hagi una voluntat, segons el seu parer, de «buscar el conflicte permanent» amb una proposta que està «condemnada al fracàs» i que, segons va augurar, no caldrà ni tan sols recórrer al TC perquè «actuarà automàticament».