L'exconsellera d'Ensenyament Irene Rigau va anunciar ahir que mantindrà el seu escó com a diputada perquè d'aquesta manera mantindrà la condició d'aforada i la causa pel 9-N, en la que també estan imputades l'expresident Artur Mas i l'exconsellera Joana Ortega, seguirà en el Tribunal Superior (TSJC).

En declaracions als periodistes a l'acte de traspàs de cartera a la nova titular del departament, Meritxell Ruiz, Rigau va afirmar que «evidentment» conservarà el seu escó de diputada al Parlament durant tota la legislatura, ja que ho «necessita» per no perdre la seva condició d'aforada i que d'aquesta forma els tres imputats en la causa del 9-N puguin mantenir la «mateixa protecció», una vegada que Mas i Ortega ja no són aforats.

«Evidentment continuaré com diputada, perquè anava en les llistes (de Junts pel Sí) però també perquè és evident que mantinc la condició d'aforada que necessito per a la causa del 9-N, i mantenint-la jo, els tres que estem imputats quedem en la mateixa protecció"» va indicar Rigau.

La consellera va reconèixer que, en mantenir ella la seva acta de diputada i per tant la condició d'aforada, els tres imputats en la causa del 9-N es «beneficien» d'aquesta situació, ja que en els casos judicials en els que almenys un dels investigats és aforat s'instrueixen i dirimeixen a Catalunya en el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) i no en la justícia ordinària.

L'expresident de la Generalitat Artur Mas va perdre dimecres la condició d'aforat al renunciar a l'acta de diputat, mentre que Ortega ja no és aforada des que al juny passat va dimitir com vicepresidenta de la Generalitat davant les divergències d'Unió amb el full de ruta sobiranista.

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) manté imputats l'expresident Artur Mas i les exconselleres Ortega i Rigau per la celebració de la consulta sobiranista del 9-N, malgrat la prohibició del Tribunal Constitucional, en una causa oberta arran d'una querella de la Fiscalia.

Relleu amb Ruiz

Per altra banda, la nova consellera d'Ensenyament, Meritxell Ruiz, es va comprometre ahir a desplegar la Llei d'Educació de Catalunya i preservar el model d'immersió lingüística i l'escola en català, mentre segueix a l'expectativa de si el nou Congrés introdueix reformes a la Lomce.

Ruiz, que els últims anys va ser directora general en la conselleria d'Ensenyament, va assumir la cartera de mans de la seva antecessora, Irene Rigau, que li va regalar un exemplar de «Els Minyons», de mossèn Baldiri Reixac, la primera obra pedagògica en català, del 1749, que defensa que els menors han d'aprendre en la llengua de la seva pàtria.

En ser preguntada per si la Generalitat implementarà la Lomce, Ruiz va advertir que des del departament sempre han sostingut que el que estan desplegant és la Llei d'Educació de Catalunya i que a més ara estan a l'expectativa del que passa al Congrés, on segueixen les negociacions per intentar configurar Govern.

«La nostra referència seguirà sent la Llei d'Educació de Catalunya, que preserva el model d'immersió lingüística i l'escola en català», va remarcar. «Com a nou govern de transició nacional, el que tenim és la Llei d'Educació de Catalunya, que volem acabar de desplegar, ja que és un compromís del grup de Junts pel Sí, i impulsar un marcat caràcter social, perquè a més de l'èxit educatiu una prioritat sigui que els joves en circumstàncies més difícils tinguin un futur digne», va indicar.