El lletrat major del Parlament ,?Antono Bayona, va avisar ahir en un informe jurídic que l'Estat podria suspendre «immediatament» qualsevol llei o decisió relacionada amb la resolució independentista anul·lada pel Constitucional (TC), com futures «lleis de procés constituent, d'hisenda o de seguretat social».

Així ho adverteix el lletrat major, Antoni Bayona, en un informe jurídic del passat 15 de desembre sobre els efectes de la suspensió i declaració de nul·litat per part del Tribunal Constitucional (TC) de la declaració independentista aprovada el 9 de novembre al Parlament.

Segons aquest informe, el lletrat assegura que «no és gens descartable que, davant una actuació futura del Parlament relacionada amb la resolució, l'Estat intenti promoure un incident d'execució i demani la nul·litat d'una decisió parlamentària per entendre que contradiu la sentència dictada».

D'aquesta manera, «deduiria de la sentència un efecte limitatiu o prohibitiu sobre futures decisions del Parlament que no depenen jurídicament de la resolució anul·lada».

El lletrat afegeix tot i així que «encara que les iniciatives tinguessin relació temàtica amb la resolució i encara que aparentment es poguessin contemplar com un desenvolupament o una execució d'aquella, aquest fet podria ser objecte de retret polític, però difícilment podria ser considerat com un incompliment de la sentència en termes estrictament polítics».

Però, posteriorment, afegeix que després de la sentència del Tribunal Constitucional i la doctrina que conté, «és possible que aquestes vies (recurs d'inconstitucionalitat o impugnació) siguin utilitzades per l'Estat contra qualsevol decisió del Parlament que tingui relació directa amb la resolució».

Especialment en relació amb «les lleis del procés constituent, d'hisenda i de seguretat social», apunta l'informe jurídic del Parlament.

I ressalta que, malgrat que els efectes jurídics de la sentència no impedeixen la tramitació d'aquestes iniciatives, «és innegable que el TC avança un judici de constitucionalitat amb relació a les actuacions futures que puguin insistir en la línia d'actuació política que empresa la resolució» del Parlament.

Com també assevera que la «reiteració» de noves resolucions del Parlament «reiteratives» o amb «voluntat d'efectes anàlegs o semblants» podria considerar-se que «contravé» la sentència del TC.

«Del contingut de la sentència -prossegueix el text- es desprèn que aquest efecte obligatori s'ha d'estendre a qualsevol nova declaració de voluntat del Parlament que coincideixi amb la línia política expressada en la resolució, especialment d'aquelles que puguin insistir en la promoció i concreció del projecte polític d'un Estat independent al marge de la reforma constitucional».