L'expresident català Artur Mas, que ahir va lliurar la seva acta de diputat al Parlament, ha declinat tenir una oficina fora dels edificis públics de la Generalitat i ubicarà el seu despatx al Palau Robert, al passeig de Gràcia de Barcelona, un espai d'exposicions seu també de l'oficina de turisme. Segons van confirmar fonts governamentals, una de les raons d'aquesta decisió és l'estalvi de fons públics, atès que en ser un edifici de la Generalitat no s'haurà d'abonar un alt lloguer, a diferència del que va passar amb els predecessors, que van obrir les oficines, a les quals tenen dret per llei, en espais privats.

No obstant això, l'expresident Jordi Pujol es va veure forçat a tancar la seva, al mateix passeig de Gràcia, i a renunciar a la resta de les seves prerrogatives, després que transcendís que havia ocultat al fisc fons a l'estranger durant dècades.

Des de la seva nova oficina al Palau Robert, Mas, que va deixar clar que no volia tenir càrrecs i només ser expresident, preveu seguir col·laborant amb el nou Govern de Carles Puigdemont, tenint en compte de la seva experiència i la seva projecció internacional.

En tot cas i una vegada aclarida la incògnita de si hi havia o no eleccions anticipades, Mas i CDC han guanyat temps i l'expresident tindrà com a principal missió ara pilotar la refundació del seu partit, molt tocat pels diversos casos de presumpta corrupció i amb menys representació parlamentària després d'aliar-se amb ERC a Junts pel Sí.

El president de CDC, Artur Mas, pilotarà la refundació d'un partit que està obert a unes possibles primàries per escollir el número dos de la formació, el secretari general, càrrec al qual aspiren l'exconseller Germà Gordó i el president del grup de Junts pel Sí, Jordi Turull.

Fonts convergents consideren que l'anunciada refundació de CDC, que passaria fins i tot per sacrificar les sigles per evolucionar cap a un espai ampli sobiranista, és una oportunitat també per celebrar primàries en el càrrec de secretari general, una votació que, per ara, no es planteja per a la presidència del partit.

Una votació per a la qual cal aprovar encara un reglament i que es podria portar a terme abans que se celebri durant la primavera el Congrés de la refundació, que encara no s'ha convocat però podria ser entre març i abril. El congrés servirà també per definir el projecte polític convergent, dirigit a la independència sense oblidar el dret a decidir

El secretari general és una figura important i el nom que sigui elegit tindrà molts números per ser el successor d'Artur Mas. Efe/ddg

El nou Govern de Carles Puigdemont (CDC), amb Oriol Junqueras (ERC) com a vicepresident, va iniciar ahir la seva singladura sobiranista amb la presa de possessió dels consellers en un acte solemne en què el president català els va demanar «lleialtat» a l'«encàrrec del poble» sense renunciar «a res».

«Sí, ho prometo», van dir un a un els nous consellers que van jurar el càrrec «d'acord amb la llei», al «servei de Catalunya» i amb «lleialtat» al president de català, en un acte solemne al Saló de Sant Jordi del Palau de la Generalitat.

Finalitzat l'acte, el nou gabinet va posar per a la foto de família i va mantingut la seva primera reunió abans de fer el traspàs de carteres de cada departament.

Un executiu pactat entre CDC i ERC abans que l'exalcalde de Girona fos designat per ocupar la presidència i amb persones d'estricta confiança del qui inicialment havia de ser president, Artur Mas, entre elles el nou secretari del Govern, Joan Vidal de Ciurana i el conseller d'Empresa i Coneixement, Jordi Baiget.

El Govern, amb dues conselleries més que l'anterior, té com a figures destacades Oriol Junqueras com a vicepresident econòmic; Raül Romeva com a titular de la nova cartera d'Afers Estrangers, Relacions Institucionals i Transparència; i Neus Munté (CDC) com a consellera de Presidència i portaveu.

Un gabinet de tretze membres -sis dones i set homes- amb una mitjana d'edat de 44 anys, amb persones procedents dels dos principals partits independentistes: set consellers són de CDC i sis proposats per ERC. Després de la presa de possessió Puigdemont es va dirigir als consellers del govern netament independentista: «Estic segur que guardareu fins a l'últim segon la promesa de servei al país», els va dit.

«Us demano la lleialtat, us invito a fer tot el que calgui per explicar bé allò que fem, us invito que no renuncieu a res i que siguem fidels a aquella idea que vaig expressar en la meva presa de possessió, de fer les coses el màxim de bé, el màxim d'explicades i el màxim d'implicades possibles», va afirmar.

En al·lusió al procés sobiranista -l'objectiu és aconseguir la secessió en 18 mesos-, Puigdemont va sol·licitar al seu gabinet que en la seva activitat ordinària mantinguin «l'exigència amb l'encàrrec del poble», guardin el «respecte institucional» i es mantinguin al «servei de la democràcia de Catalunya». «Ho fareu bé, en seré testimoni i us ho podré agrair al final d'aquest projecte que ahir començava», va afegir.

En un acte amb la presència dels antics i els nous consellers i de l'expresident Artur Mas -que tindrà una oficina a la seu del Palau Robert, de la Generalitat-, Puigdemont va demanar al seu equip que actuï d'una manera «tan exemplar» com els membres de l'anterior executiu, als quals va donar unes «gràcies monumentals» per saber «aguantar el tipus» en uns temps «molt difícils».

La CUP va ser l'únic grup parlamentari que no va assistir a la presa de possessió dels nous consellers, un acte amb absència també de la majoria de líders de l'oposició, amb l'única excepció de Lluís Rabell (SíQueEsPot).