L'expresident de la Generalitat i líder de CDC, Artur Mas, va renunciar a l'acta de diputat de Junts pel Sí després de cedir el testimoni a Carles Puigdemont en la presidència del Govern català. Segons informa l'Executiu català en un comunicat, Mas va fer entrega de la seva acta al Parlament, per la qual cosa deixa de ser diputat de Junts pel Sí (JxSí).

Amb el lliurament de l'acta, Mas perd la condició d'aforat encara que la causa del 9-N seguirà amb tota probabilitat al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, atès que una altra de les imputades, l'exconsellera d'Ensenyament Irene Rigau, segueix sent diputada.

En desposseir-se de l'últim càrrec públic que ostentava, Mas podrà optar, si ho desitja, a les prerrogatives d'un expresident de la Generalitat, entre elles l'assignació mensual del 80% del que cobrava com a president per un període equivalent a la meitat del temps que ha estat en el càrrec i, com a mínim, per una legislatura.

Segons la llei de l'estatut dels expresidents de la Generalitat, la percepció d'aquesta assignació és incompatible amb l'exercici d'un càrrec públic o privat ni amb la participació en consells d'administracions d'empreses públiques i privades. Com a expresident, Mas també té dret per llei a una oficina amb dotació pressupostària i personal.

El líder de CDC va anunciar dissabte passat que cedia el testimoni a Carles Puigdemont, per permetre l'acord entre JxSí i CUP, però llavors no va aclarir si també abandonaria l'acta de diputat ni quin rol assumiria en el futur, encara que va asseverar que seguiria ajudant el Govern i el Parlament en el procés sobiranista i va deixar clar que no abandonava la política.

La renúncia de Mas obre el pas a l'ingrés al Parlament de Fabián Mohedano, exdirigent del PSC que va abandonar el partit pel procés sobiranista i que és el següent a la llista de JxSí per Barcelona del passat 27-S.

El ministre de l'Interior en funcions, Jorge Fernández Díaz, va assegurar que la renúncia de l'expresident català Artur Mas al seu escó al Parlament «forma part de la normalitat de la decisió que va prendre en renunciar» a la Presidència de la Generalitat.

En declaracions en un acte ahir a la tarda, Fernández Díaz va afegir que la decisió que va anunciar Mas és «lògica», perquè, si un president dimiteix, «el lògic és que deixi l'acta» de diputat.