Carles Puigdemont ha pres possessió del càrrec com a 130 President de la Generalitat en un acte celebrat aquest dimarts al vespre al Palau de la Generalitat.

La cerimònia ha estat el darrer pas del traspàs de poder entre Artur Mas i Puigdemont, després que el Parlament va escollir aquest darrer diumenge passat en una única votació.

Puigdemont ha rebut la medalla que l'acredita com a cap de l'Executiu català de mans de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell. En la formula escollida per fer el jurament, Puigdemont ha promès ser 'fidel i lleial a la voluntat del poble de Catalunya', evitant així fer qualsevol esment directe al rei o la Constitució espanyola, tal i com es feia fins ara.

En la presa de possessió, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, també ha evitat citar el monarca i la Constitució i s'ha adreçat a Puigdemont amb la formula: "promet complir lleialment les obligacions del càrrec de president de la Generalitat amb fidelitat a la voluntat del poble de Catalunya representat pel Parlament?". Fins ara, al pregunta habitual en la presa de possessió era que el president de la cambra pregunti al president electe si jura fidelitat al rei, a la Constitució, a l'Estatut i a les institucions catalanes.

L'acte, amb la presència d'autoritats com el ministre de l'Interior en funcions, Jorge Fernández Díaz, s'ha celebrat al Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat, amb un teló negre de fons. A l'acabar l'acte, ni el ministre ni la delegada del Govern a Catalunya, Llanos de Luna, no han aplaudit Puigdemont.

En el seu discurs com a nou President, Puigdemont ha incidit que ha promès el càrrec "explicitant aquesta lleialtat al Parlament i al poble de Catalunya", entenent, ha dit, que "el Parlament escull el president i el poble al Parlament, en un cercle virtuós de legitimitat democràtica indiscutible". El President s'ha compromès amb què hi hagi un debat des del "respecte i la serenitat", amb "treball i diàleg", encara que ha deixat clar que perseverarà en l'objectiu independentista amb dues cites. La primera, "impossible és només una opinió", frase que usa també el líder de Ciutadans, Albert Rivera, i la segona, del periodista Gaziel: "sóc fal·lible però insubornable".

L'exalcalde de Girona ha asseverat que no estan "cansats" del procés sobiranista sinó "més esperançats que mai", a l'hora que ha garantit que posarà "les institucions a treballar en aquesta direcció" sense "perdre de vista les esperances de la gent". D'aquesta manera, el nou líder de l'Executiu català ha defensat que el país necessita "eines" pròpies d'un Estat en un moment en el qual, ha dit, "estem asfixiats i humiliats" per les polítiques del govern central.