Un país de l'Europa de l'Est, Romania, ha prestat una atenció especial a la investidura del gironí Carles Puigdemont com a nou president de la Generalitat. El motiu és que la seva esposa i «primera dama» catalana, Marcela Topor, és una conciutadana seva.

Canals de televisió com România TV o Stirile Pro TV, les agències Romanian Global News o Romania Express, diaris en paper i mitjans digitals com Hotweek.ro s'han fet ressò que la dona del president català és romanesa; algun d'ells il·lustrava la seva informació amb la fotografia de perfil de Facebook de Topor, que ja l'ha tancat. Aquest fet ha portat els mitjans de comunicació romanesos a informar de la situació geopolítica de Catalunya i, és clar, de l'última hora que diumenge, en un gir inesperat produït tot just dissabte, va donar el paper principal a Puigdemont.

Marcela Topor va néixer en una de les principals ciutats de Romania, Iasi -coneguda com la capital cultural del país- el 1979, quan faltaven 12 anys de règim de Nicolae Ceaucescu. L'esposa del nou president de la Generalitat és filòloga de formació -es va llicenciar en Filologia Anglesa- i periodista de professió, tot i que abans de prendre aquesta via va treballar com a traductora i va impartir classes d'anglès. A més d'aquest idioma, domina el català, el castellà i el francès. En l'actualitat, Topor és editora a Catalonia Today, un diari escrit en anglès adreçat, sobretot, a estrangers que viuen a Catalunya i realitza entrevistes a persones nouvingudes que viuen i treballen a país en el programa Catalan Connections, que emet la televisió d'El Punt Avui. Catalonia Today es va posar en marxa el 2004, impulsat per Carles Puigdemont. En relació amb la tasca periodística de Marcela Topor, Romania Express, per exemple, recollia el posicionament polític a favor de la independència que va expressar en una editorial escrita l'any passat, en la qual va remarcar «el principi de la creació de l'Estat català».

Puigdemont i Topor es van conèixer el 1998, quan ella va participa en la primera edició del que acabaria essent el Festival Internacional de Teatre Amateur de Girona (Fitag) amb una companyia de teatre universitari. El juny del 2000, es van casar a l'Ajuntament de Roses, amb una cerimònia civil oficiada per l'exalcalde Carles Páramo -ho van celebrar a l'Almadrava Park. Més tard, van repetir la boda a Bucarest, aquesta vegada pel ritus ortodox. El matrimoni té dues filles, Magalí -de 8 anys- i Maria -de 6.