El cap del Govern, Mariano Rajoy, va assegurar que, «de moment», no té previst mantenir cap reunió amb el nou president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i va asseverar que prendrà mesures davant la fórmula de presa de possessió, si ho aconsellen els serveis jurídics, per preservar la legalitat.

Rajoy es va referir a Puigdemont en la seva compareixença davant els periodistes després de la reunió que va mantenir amb els diputats del PP abans de la sessió constitutiva del Congrés de la XI legislatura.

A l'espera del resultat de les anàlisis jurídiques, Rajoy va asseverar que el Govern prendrà les decisions que li semblin ajustades a la legalitat vigent i als interessos generals de tots els espanyols.

Però va recalcar que, tal com va avançar diumenge passat, no en deixarà passar «ni una» perquè aquesta és la seva obligació com a president del Govern, a l'hora que va asseverar que «per ara» no preveu cap reunió amb Puigdemont.

La vicepresidenta del Govern en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría, va recordar a Puigdemont que és president «precisament per la Constitució espanyola».

En canvi, el diputat de Democràcia i Llibertat (DiL) Francesc Homs (CDC) va descartar que hi hagi «cap tipus de problema» per la fórmula amb la qual va prendre ahir possessió Puigdemont i va assenyalar un antecedent protagonitzat pel basc Íñigo Urkullu.

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, considera «absurda» la polèmica generada per la forma de prometatge. Va explicar que ell no dóna importància especial a la fórmula emprada pel nou cap de l'Executiu, que no feia cap referència ni a l'Estatut ni a la Constitució, però estarà atent respecte a la legalitat del nou Govern. «Tot és molt absurd», va opinar, abans d'afegir que esperarà als fets i «si els fets se situessin fora de la legalitat, aleshores sí, atengui vostè a les conseqüències». Iceta va recordar, a més, que per adquirir la condició de diputat i d'alcalde de Girona, Puigdemont ja va prometre complir la Constitució en diverses ocasions i que la presa de possessió era «un pur formalisme».

Lluís Rabell, president del grup parlamentari de Catalunya Sí que es Pot, va afirmar després de la presa de possessió de Carles Puigdemont que la promesa del càrrec del nou president podria ser «l'origen d'un conflicte suplementari», ja que «la legalitat encara és la que és i el cap de l'Estat és el que tenim». Tot i això, Rabell va afegir que es considera de «cultura republicana» i no té «una especial devoció ni per la monarquia ni pels reis», per la qual cosa li sembla «molt bé» la fórmula que va fet servir Puigdemont a l'hora de prometre el càrrec, sense deure lleialtat al Rei o la Constitució.

El ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, creu que la fórmula que va utilitzar Carles Puigdemont per prometre el càrrec de president de la Generalitat «no és cap sorpresa» perquè ja se sap «d'on venim i on estem». Va lamentar, però, a la seva sortida del Palau de la Generalitat, que en la presa de possessió s'hagués perdut «l'esperit de la transició de concòrdia i unitat» i va confiar que es torni a recuperar «pel bé de tothom».

Societat Civil Catalana considera una «insubmissió clara» a la Constitució i a l'Estatut la fórmula utilitzada per Carles Puigdemont en l'acte de presa de possessió com a president de la Generalitat, juntament a les seves paraules i al pla de govern presentat a la sessió d'investidura, segons va assenyalar la plataforma en un comunicat. SCC preveu que aquest dijous els nous consellers prometin els seus càrrecs en termes semblants.