La Federació d'Ecologistes de Catalunya ha emès un comunicat amb el qual es reclama que el nou Govern recuperi el departament de Medi Ambient, eliminat de l'organigrama de l'executiu català des de l'any 2010. Per a la federació, en la qual hi participa la IADEN-Salvem l'Empordà, aquesta conselleria seria "necessària" per una acció de govern que "avanci cap a una transformació? del model de país" on el medi ambient sigui "una peça cabdal i transversal per al futur". La recuperació de la conselleria seria per als ecologistes una eina per "integrar els criteris de la Sostenibilitat dins de la resta de departaments". Per aquest motiu defensen que "l'ambientalització de tota la Generalitat" requereix competències fortes en la gestió? del medi natural, polítiques de gestió de l'aigua, l'energia o els residus, i capacitat per transformar la cultura de les actuacions en Urbanisme, Obres Públiques i Indústria cap a la sostenibilitat i la preservació del medi ambient.

Els entitats ecologistes "rebutgen" la integració del departament de medi ambient en la conselleria de Territori i Sostenibillitat tenint en compte que el conseller que està al capdavant d'aquest departament "desenvolupa competències urbanístiques i de foment d'infraestructures amb criteris i models especulatius caducs mentre es delega en un secretari general les accions que s'han mostrat insuficients per frenar la pèrdua de biodiversitat i les agressions al medi i al territori". La federació tampoc considera una alternativa la creació de l'Agència Catalana de la Natura perquè "redueix notablement el paper d'un futur departament de Medi Ambient en esquarterar un departament en agències i secretaries amb insuficient coordinació i visió sistèmica, mentre les decisions i el pressupost el decideixen consellers o conselleres externs del departament de Medi Ambient".

Les organitzacions recorden que Catalunya no disposa d'una Llei de biodiversitat, ni de Pla de Connectors Biològics, o del Catàleg d'espècies de la fauna en perill d'extinció o dels plans de recuperació de les espècies de la fauna i la flora que es troben en el límit de la seva supervivència bàsica. En canvi, es recorda al Govern, que països de referència com Alemanya no qüestionen el manteniment del Ministeri de Medi Ambient i l'aprofiten per afavorir l'increment de l'R+D i el desenvolupament tecnològic fent més competitives les indústries alemanyes en exportar productes amb innovacions i aplicacions ambientals.

Els ecologistes han criticat que l'organigrama actual suposi que, mentre els Parcs Naturals depenen de Territori i Sostenibilitat la gestió dels boscos, públics o privats, recau en el Departament d'Agricultura. Assenyalen que es dóna la mateixa situació amb la gestió i manteniment de les pastures, pistes forestals, o la gestió de la caça i la pesca.