La Unitat Central de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) ha detingut aquest dimecres un alt càrrec de la Generalitat i un exalt càrrec del govern valencià per presumptes irregularitats en la contractació pública de mitjans aeris per a l'extinció d'incendis, segons informa el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana i de qui encara no han transcendit els noms. En el marc de l'operació, coordinada pel jutjat d'instrucció número 2 de Sagunt, la policia espanyola ha escorcollat la seu central dels Bombers, a Bellaterra, d'on s'han endut custodiat el cap de la Sala Central, l'inspector Manel Bosch. També han detingut el cap de Guàrdia de la Regió Metropolitana Sud, el sotsinspector Ramon Dinarès, després de registrar la seu a Sant Boi de Llobregat. En total, hi ha una vintena de detinguts i s'han practicat vint registres arreu de l'estat espanyol.

El jutjat d'instrucció 2 de Sagunt ha coordinat aquest dimecres un dispositiu policial d'àmbit estatal en el marc de les diligències per una suposada trama de contractes públics relacionats amb empreses del sector aeri dedicades a l'extinció d'incendis forestals, segons informa el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV).

L'operació policial, a càrrec del Grup 24 de la UDEF, s'ha tancat amb la detenció, per ordre del jutge instructor, d'un alt càrrec de la Generalitat de Catalunya i un exalt càrrec de la Generalitat Valenciana, segons ha confirmat el TSJCV. Encara no han passat a disposició judicial.

La policia ha detingut més de vint persones en total i ha practicat vint registres en empreses i habitatges. A més de Catalunya i la Comunitat Valenciana, les detencions i entrades s'han desenvolupat de forma simultània a Andalusia, les Balears, Castella-la Manxa i Extremadura. La UDEF ha examinat concretament els contractes amb l'empresa Avialsa, segons han apuntat fonts properes a les investigació.

En aquestes causa, ja s'ha investigat, entre altres, l'exdelegat del govern valencià, Serafín Castellano, en la seva etapa com a conseller de Justícia. Castellano va ser detingut el maig passat implicat presumptament en aquesta trama.

La seu central dels Bombers de la Generalitat, a Bellaterra (Vallès Occidental), i la seu de la Regió Metropolitana Sud, a Sant Boi de Llobregat (Baix Llobregat) han estat dos dels llocs escorcollats aquest dimecres al matí. Els agents han arribat a la seu de Bellaterra entre les 10 i les 11 hores i han sortit cap a dos quarts de quatre en dos vehicles de paisà, a l'interior d'un dels quals s'han endut Bosch. L'inspector hauria estat responsable en altres etapes de la divisió de mitjans aeris dels Bombers de la Generalitat i cap d'Operacions durant l'incendi d'Horta de Sant Joan el 2009, càrrec del qual va ser rellevat.

Més tard, en l'altre registre que s'estava duent a terme a Sant Boi, la UDEF s'ha emportat detingut Dinarès, que ha sortit amb el rostre tapat. Han estat dos registres discrets, amb els agents vestits de paisà.

Desenes d'investigats en una causa oberta

El TSJCV ha informat que ara com ara hi ha més de 30 persones i 20 empreses investigades en aquesta causa per presumptament concertar concursos públics d'àmbit autonòmic, nacional i internacional (Itàlia i Portugal). La investigació, que segueix sota secret de sumari, està oberta per organització criminal, alteració del preu en concurs públic, falsedat mercantil, prevaricació, suborn, malversació, falsedat en document públic i negociació fraudulenta a funcionari públic.