27 de setembre Les candidatures independentistes de Junts pel Sí (JxSí) i la CUP sumen la majoria absoluta en escons al Parlament de Catalunya, amb 72 diputats en total, 62 pel que fa a JxSí i 10 a la CUP; encara que no arriben a 50% dels vots, ja que han quedat amb el 47,74% dels sufragis.

13 d’octubre L'exvicepresidenta Joana Ortega i la consellera d’Ensenyament, Irene Rigau rebutgen que desobeïssin el Tribunal Constitucional el 9 de novembre de 2014 en la seva declaració davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

Totes dues polítiques estaven imputades arran de la querella que va presentar la Fiscalia amb motiu de la consulta alternativa del 9-N, en la qual se les acusa dels delictes de desobediència, prevaricació, malversació i usurpació de funcions.

15 d’octubre El president de la Generalitat , Artur Mas, declara com a imputat pel fet d’haver organitzat la consulta independentista del 9-N davant del magistrat del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya Joan Manel abril. Artur Mas assumeix tota la responsabilitat en l'organització com a «promotor polític» de la consulta, però assegura que l’«execució » del procés de votació va quedar en mans de voluntaris.

26 d’octubre Sessió constitutiva del nou Parlament. La presidenta de la cambra, Carme Forcadell, inaugura la XI legislatura, amb un discurs que conclou tot pronunciant la frase «Visca la República catalana» i que va molestar Ciutadans, PSC i PP pel seu biaix independentista.

27 d’octubre Junts per Sí i la CUP pacten una proposta de resolució parlamentària en la qual es declara «solemnement» l’«inici del procés de creació de l'estat català independent en forma de república» a Catalunya, sense supeditar-se al que pugui dir un Tribunal Constitucional «deslegitimat».

27 d’octubre Cas Pujol. Imputats els fills de l’expresident Jordi Pujol, Josep i Pere Pujol Ferrusola, en la causa en la qual ja s’investigava el seu germà Jordi. El jutge pren aquesta decisió en el marc de l'operació policial desplegada a Catalunya i a Madrid, en la qual s'han registrat els domicilis del mateix expresident català Jordi Pujol i la seva esposa, Marta Ferrusola, així com de tres dels seus fills, Josep, Pere i Jordi.

3 novembre Primera reunió de la Junta de Portaveus. Divisió entre Junts pel Sí i la CUP, que volen seguir endavant amb la tramitació del text rupturista, i Ciutadans, PSC, PPC i SíQueEsPot, que no donen validesa a la Junta perquè es reuneix malgrat no s'ha constituït el grup parlamentari popular.

La Mesa del Parlament de Catalunya acorda seguir amb la tramitació de la resolució per declarar l'inici del procés cap a la independència, malgrat el rebuig de Ciutadans, PSC i PP, que recorreran davant el TC per evitar que s'aprovi en ple el 9 de novembre.

4 novembre La CUP comunica a la presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell que no donarà suport a la investidura de Mas com a president de la nova legislatura.

5 de novembre El ple del Tribunal Constitucional permet que el Parlament debati la moció independentista i, per tant, rebutja el recurs d'empara presentat el dia anterior per Partit Popular i Ciutadans respecte a la iniciativa presentada per Junts pel Sí i la CUP.

6 novembre Forcadell proposa a Mas (JxSí) com a candidat a la presidència de la Generalitat.

9 de novembre El Parlament aprova una resolució per tal d’iniciar un procés d'independència respecte a Espanya. El president del Govern de l’Estat, Mariano Rajoy, ordena recórrer aquesta iniciativa davant el Tribunal Constitucional.

10 novembre Artur Mas no aconsegueix els vots en la primera sessió d'investidura, ja que només rep el suport de 62 diputats i el rebuig de 73 escons, entre els quals hi ha els dels deu diputats de la CUP. El Consell d'Estat considera que la resolució secessionista del Parlament de Catalunya mostra una «voluntat de desobediència o desacatament » a la Constitució espanyola.

11 de novembre El Tribunal Constitucional acorda la suspensió provisional i immediata de la resolució independentista que es va aprovar el dia 9 anterior al Parlament català i el contingut de la resolució no té validesa.

12 novembre La CUP impedeix per segona vegada la investidura d’Artur Mas com a president de la nova legislatura parlamentària.

26 novembre Junts pel Sí ofereix a la CUP un govern de transició que tingui un sol president, que, com fins llavors, continua mantenint que sigui Artur Mas, i tres «comissions de govern».

2 desembre El Tribunal Constitucional anul·la per unanimitat la resolució independentista del Parlament de Catalunya.

20 desembre Eleccions generals. En Comú Podem guanya a Catalunya tot aconseguint 12 dels 47 diputats que estaven en joc, seguit d'ERC amb 9 i el PSC amb 8, mentre que Democràcia i Llibertat, la nova marca de CDC, també n’obté 8. Unió Democràtica de Catalunya desapareix del Congrés.

22 desembre Junts pel Sí i la CUP tanquen una proposta per a «eixamplar la base social a favor d'una república catalana», que incorpora el requisit d’«un Govern de transició » amb una presidència coral i un procés sobiranista que tingui «seguretat jurídica».

27 desembre El «sí» i el «no» a la investidura d’Artur Mas empaten a 1.515 vots en la tercera i definitiva votació de l'assemblea de la CUP. 30 desembre El jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata cita per al proper 10 de febrer a l’expresident de la Generalitat Jordi Pujol i a la seva dona, Marta Ferrusola, com a imputats per blanqueig de capitals.

3 gener El Consell Polític de la CUP decideix que, finalment, no donarà el seu suport a la investidura d’Artur Mas. Aquesta decisió precipita eleccions anticipades per al març en un posicionament que frena el procés independentista a l'espera de nous comicis.

9 de gener de 2016 Artur Mas anuncia que renuncia a presidir la Generalitat de Catalunya i que cedeix el testimoni a l'actual alcalde de Girona, Carles Puigdemont.