La presidenta de l'Institut Català de les Dones -ICD-, Montse Gatell, va condemnar ahir en nom del Govern l'homicidi d'una dona a Vila-seca -Tarragonès- a mans del seu exparella, que després s'ha suïcidat, i va afirmar que aquests assassinats «són la mostra més extrema d'una violència més extensa» contra les dones.

Després d'expressar el seu condol a la família de la víctima, Gatell va reiterar el compromís del Govern de «seguir treballant per coordinar, prevenir, detectar, atendre, recolzar i recuperar les dones que es troben en una situació de violència masclista i el seu entorn».

Gatell va afirmar que «els assassinats masclistes són la mostra més extrema d'una violència més extensa i fins i tot naturalitzada que costa identificar atès que es troba en les mateixes estructures de la nostra societat». La presidenta de l'ICD va destacar la importància que «tots i totes revisem la nostra vida i el nostre entorn per identificar la violència masclista més pròxima».

També va subratllar: «és necessari que avancem i que la igualtat teòrica entre dones i homes sigui una igualtat real i efectiva i actuar en conseqüència, només així serem capaços de desmuntar la violència masclista».

L'ICD va activar ahir el Servei d'intervenció en crisis greus en l'àmbit de la violència masclista per atendre els fills i familiars de l'assassinada.

Aquest servei posa a disposició de les dones, filles i fills i altres familiars assistència psicològica immediata i especialitzada. L'objectiu de la intervenció és alleujar el dolor i el sofriment i facilitar el procés de reparació de les conseqüències traumàtiques en els casos més greus.

En l'àmbit comunitari

Les dones en situació de violència masclista i les persones de l'entorn tenen a la seva disposició, les 24 hores del dia, el telèfon gratuït 900 900 120, que és el primer recurs d'assessorament i també d'urgència.

També poden dirigir-se a algun dels serveis municipals o comarcals d'informació i atenció a les dones -SIAD- que ofereixen atenció de proximitat a tot el territori.