La fórmula amb què Carles Puidemont va prometre el càrrec de president, ahir, en la presa de possessió, va convertir-se en un desafiament a l'Estat, que hores abans de la presa de possessió advertia, per boca del ministre de Justícia, Rafael Català, que aquest tràmit havia de tenir en compte la Constitució. La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, va obviar-la en el text que va llegir -tampoc no va citar el Rei per enlloc- i que el nou president va prometre. Davant d'això, l'Advocacia de l'Estat ja es va posar en marxa i va comunicar que estudiarà el text per determinar si s'ajusta a la llei.

Puigdemont comandarà la nau no pas amb la roda de timó d'Artur Mas, la que tenia penjada al seu despatx i que l'expresident es va ?endur a casa, en la qual consta inscrit el lema: «Cap fred, cor calent, puny ferm i peus a terra», que tan sovint l'ha inspirat. Ho haurà de fer a la seva manera, però «no» de «qualsevol manera». I a tenor del to de les seves primeres paraules com a cap del Govern, no li tremolarà massa el pols: «ho farem molt bé», va assegurar, i això vol dir «consolidar les majories fonamentals»; «completar els treballs del Pla de Govern» i «garantir la solvència jurídica de totes les decisions».

«Venim de lluny, però no estem cansats», va advertir el president, que va recórrer a un poema del turc Nazim Hikmet per llançar un avís a navegants: «El més bonic del mar és allò que no hem navegat». Una sentència que el ministre d'Interior en funcions, Jorge Fernández Díaz, i la delegada del Govern a Catalunya, María de los Llanos de Luna, asseguts a la primera fila, van encaixar amb cara de circumstàncies.

Millors condicions de vida

En el marc de la solemnitat que transpira el saló de Sant Jordi, Puigdemont va expressar el compromís de «posar les institucions a treballar» per aconseguir «millores de vida i de treball» per als catalans. Però, «tot això -va dir amb una vehemència poc habitual a Palau- no serà possible si no tenim les eines que ho permetin fer»; de moment, va lamentar-se, «estem humiliats financerament» i «menystinguts» com a cultura.

Puigdemont ja viu a la seva nova casa política, en l'edifici noble que, uns minuts abans que comencés l'acte institucional de la presa de possessió, Artur Mas li mostrava amb il·lusió als ulls. Un Mas que, ovacionat, afirmava deixar el càrrec «amb una enorme tranquil·litat». Com a mínim, la mateixa amb què sembla encarar el repte d'Ítaca un Carles Puigdemont que es declarava «fal·lible, per insubornable», com Gaziel.

Per la seva banda, Artur Mas va voler acomiadar-se del càrrec de president de la Generalitat agraint el suport que ha rebut d'aquells que han col·laborat políticament amb ell, de les autoritats, del món associatiu i de la ciutadania. «Jo sí que us agraeixo els serveis prestats», va remarcar en una clara referència al rei Felip VI, que dimarts va evitar agrair-li la seva tasca al capdavant del Govern, en el decret de cessament publicat al BOE.

Les seves paraules van provocar una gran ovació entre els assistents a la presa de possessió, exceptuant els representants de l'Estat, que es van mantenir impassibles als seus seients. Mas va dir adéu amb una «enorme tranquil·litat d'esperit» i, fent servir una nova metàfora marinera, va desitjar una molt bona «singladura» al 130è president de Catalunya, Carles Puigdemont. «M'heu ajudat a dirigir aquesta institució, a dirigir el país en uns moments especialment complicats, decisius i apassionants. Us ho agraeixo molt, de tot cor», va destacar durant el discurs de comiat que va pronunciar immediatament abans que Puigdemont fos proclamat nou president de la Generalitat.