El president del govern espa-nyol en funcions, Mariano Rajoy, va prometre a la Junta Directiva del PP que actuarà amb «fermesa i determinació» per «defensar la unitat d'Espanya, la sobirania nacional, la igualtat dels espanyols, el compliment de la llei, i la convivència democràtica que empara el nostre projecte comú». També va advertir que, malgrat que el govern, està en funcions «l'Estat funciona sempre i la democràcia té la mateixa fortalesa de sempre».

«El govern segueix comptant amb tots els instruments que li brinda l'estat de dret per defensar els principis constitucionals», va dir sense fer referència explícita a l'article 155 de la Constitució. També va llançar un missatge al PSOE: «Convé recordar que en aquesta matèria no són acceptables les equidistàncies, i no és el mateix qui vol liquidar unilateralment les lleis que qui complint amb la seva obligació defensa les lleis que són producte de la voluntat de la majoria dels espanyols».

En un missatge gairebé calcat al que va donar diumenge des de La Moncloa, poc abans de la investidura de Carles Puigdemont com a 130è president de la Generalitat, ahir Rajoy va insistir que el discurs del nou president català «no canvia en res» el discurs del sobiranisme «i es basa en una resolució del Parlament que el Tribunal Constitucional (TC) va eliminar perquè suposa una clara violació dels drets dels ciutadans». Per aquest motiu, va advertir que «qualsevol actuació que vulneri la sobirania espanyola tindrà la resposta de l'Estat de dret per defensar la democràcia i la llei». Una resposta, va dir, que sempre serà proporcionada i sempre s'ajustarà a la llei».

En tot cas, Rajoy va prometre que a Catalunya «no s'obrirà cap procés constituent ni es crearan estructures al marge de les de l'Estat» i va assegurar que el seu executiu «no deixarà passar ni una sola actuació que vagi en contra de la unitat d'Espanya, la sobirania nacional i les decisions dels tribunals».

Insisteix en la gran coalició

Malgrat que el PSOE ja ha rebutjat obertament la seva proposta, Mariano Rajoy va insistir en la necessitat d'una gran coalició entre el PP, PSOE i C's liderada pel PP -el partit mes votat- que permetria fer el «canvi sensat» que la societat espanyola va demanar el 20 de desembre. El terme «canvi sensat» és, precisament, el que C's va utilitzar durant la campanya electoral per defensar la seva alternativa davant de la de Podem.

L'alternativa, segons Rajoy, seria un pacte del PSOE amb Podem i IU, i amb el suport o abstenció de partits «que estan participant en un govern que vol liquidar la sobirania nacional». «Seria un disbarat per avui o per al futur», va dir.

Ni PSOE, ni Podem, ni C's

El dirigent del Partit Popular també va rebutjar una entesa entre PSOE, Podem i Ciutadans, perquè -segons va argumentar durant la seva intervenció- això suposaria un xoc de plantejaments antagònics i formaria «un govern que no duria enlloc, duraria poc i seria incapaç de resoldre els problemes dels ciutadans».