Artur Mas ha volgut acomiadar-se del càrrec de president de la Generalitat agraint el suport que ha rebut d'aquells que han col·laborat políticament amb ell, de les autoritats locals, del món associatiu i de la ciutadania al complet. "Jo sí us agraeixo els serveis prestats", ha remarcat en una clara referència al rei Felip VI, que ha evitat agrair-li els serveis prestats al capdavant del Govern en el decret de cessament fet públic aquest mateix dimarts. Les seves paraules han provocat una gran ovació entre els assistents a la presa de possessió, exceptuant els representants de l'Estat, que s'han mantingut impassibles als seus seients. Mas ha dit adéu amb una "enorme tranquil·litat d'esperit" i, fent servir una nova metàfora marinera, ha desitjat una molt bona "singladura" al 130è president de Catalunya, Carles Puigdemont.

"M'heu ajudat a dirigir aquesta institució, a dirigir el país en uns moments especialment complicats, decisius i apassionants. Us ho agraeixo molt, de tot cor", ha destacat durant el discurs de comiat que ha pronunciat immediatament abans que Puigdemont fos proclamat nou president de la Generalitat. "Jo sí us agraeixo els serveis prestats, a tothom, absolutament a tothom", ha insistit. "Als que penseu com nosaltres i als que no, als que heu estat defensant les vostres posicions i als que les heu combatudes democràticament, pacíficament", ha insistit.

"Sé que la feina en alguns moment no és agraïda, però sevir un país com Catalunya és doblement agraït", ha explicat el 129è president de la Generalitat. "Vaig arribar aquí ara fa 5 anys amb vocació honesta i sincera de servir a Catalunya i deixo la presidència amb el mateix sentiment i convicció", ha indicat.

Mas ha volgut concloure el seu últim discurs com a president amb una referència marinera, una més de les nombroses que n'ha fet en els darrers cinc anys. Ha recordat com el primer dia que va ocupar la presidència va penjar una roda de timó al despatx. Una roda amb una inscripció gravada que li ha servit en els moments difícils: "cap fred, cor calent, puny ferm i peus a terra". Aquest dimarts ha recollit la roda de timó del despatx i li ha recomanat al nou president que "posi el seu estil, la seva manera de fer i exerceixi el lideratge de la manera que consideri més adequada".

"Li desitjo molt bona singladura -trajecte recorregut per una embarcació- i el desig de compartir amb tots vosaltres i el poble de Catalunya. Que entre tots plegats arribem lluny, al millor port possible. Moltes gràcies i fins sempre", ha conclòs.