El cap de llista de Junts pel Sí, Raül Romeva, ha fixat com a gran objectiu del futur Departament d'Afers Exteriors explicar fora el procés jurídic que seguirà Catalunya per fer el "salt". "En aquests moments tenim un repte fonamental, que és començar a treballar en el marc jurídic per fer el salt, i això s'ha d'explicar fora, no només què volem fer sinó com ho volem fer", ha dit en declaracions a Catalunya Ràdio. Romeva, que ha volgut ser prudent sobre el seu nomenament, Oriol Junqueras i Neus Munté dirigiran les tres grans àrees del Govern. En el cas del republicà com a vicepresident i conseller d'Economia. Altres noms que estaran en el futur executiu són els de Santi Vila, Meritxell Borràs, Jordi Jané, Josep Rull, Carles Mundó i Toni Comín.

Romeva ha remarcat que la primera feina que s'haurà de fer en l'àmbit d'Exteriors serà crear un departament, ja que ara mateix només hi ha una secretaria. En tot cas, ha indicat que es construirà a partir del que ja existeix, el Diplocat, que treballa a partir d'una "para-diplomàcia o diplomàcia no oficial" formada per "ambaixadors que formen part d'una xarxa internacional" que serveix perquè Catalunya es pugui explicar al món des de tots els punts de vista.

Sobre el ministre d'Afers Exteriors, José Manuel García-Margallo, ha explicat que el coneix personalment de la seva època com a eurodiputat, i que hi té una relació "molt cordial", tot i que des del punt de vista polític ni s'entenien llavors ni "difícilment" ho faran ara, ha assenyalat. Ara bé, ha remarcat que això no vol dir que hagin de treballar, i ha dit ser conscient de "l'enorme capacitat del govern espanyol de posar traves".

Pel que fa al paper que tindrà el ja expresident de la Generalitat Artur Mas, Romeva ha assegurat que "s'aprofitarà" la seva experiència perquè és una figura que té "un potencial enorme". Ha remarcat que el fet de ser expresident li dóna un "estatus que s'ha de poder gestionar i aprofitar", especialment en l'àmbit d'Exteriors, tot i que no ha volgut parlar de tasques concretes.

I és que Romeva s'ha volgut mostrar prudent sobre el seu nomenament com a conseller d'Afers Exteriors i Relacions Institucionals i encarregat de l'àrea que inclourà els departaments de Governació, Interior, on tot apunta que seguirà Jordi Jané, i Justícia, que encapçalarà el republicà Carles Mundó.

El que sí que ha remarcat Romeva és que l'important és que el nou Govern tingui "diferents sensibilitats polítiques" i que qualsevol persona que assumeixi alguna responsabilitat "entengui aquesta pluralitat i comparteixi la necessitat de tenir una visió més enllà de la seva pròpia família ideològica". En preguntar-li pels noms concrets de Jané i Mundó ha indicat que ambdós "tenen això molt clar".

El cap de llista de JxSí ha explicat que l'estructura del nou executiu està pensada per ser un "govern de transició entre el que és un govern autonòmic i el que ha de ser el govern de la república que sortirà del procés constituent". A més, ha dit, està pensat per "plantejar un canvi en el que significa la gestió de lideratges polítics", amb decisions polítiques compartides.

Junqueras, vicepresident

El vicepresident del Govern serà Oriol Junqueras, encarregat de la macroàrea d'Economia. D'aquí penjarà el Departament d'Empresa, per al qual sonen noms com els d'Oriol Amat i Toni Castellà. En aquest bloc també se situarà Agricultura, Treball i Territori i Sostenibilitat. Tot apunta que Josep Rull estarà al capdavant d'aquesta última conselleria.

L'últim gran àmbit del Govern, el de l'estat del benestar, estarà encapçalat per la consellera de Presidència i portaveu, Neus Munté, que coordinarà els departaments de Salut, Ensenyament, Cultura i Benestar. Sembla clar que Toni Comí serà el nou conseller de Salut. Meritxell Borràs i Santi Vila també repetiran com a consellers. Borràs podria ser la nova consellera d'Ensenyament i Vila el titular de Cultura, tot i que algunes fonts el situen al departament que fins ara ha dirigit Irene Rigau. En el cas de Benestar, alguns mitjans parlen de Dolors Bassa.