El president del govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, va compareixer ahir d'urgència a La Moncloa per valorar la investidura del 130è president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i advertir que el govern espanyol "no deixarà passar ni una sola actuació que suposi contravenir la unitat i la sobirania, que vagi en contra de la Llei i les decisions dels tribunals".

En una intervenció sense preguntes, va assegurar que la resolució sobiranista del 9-N "no existeix" perquè la va anular el Tribunal Constitucional, i va recordar "als membres del Parlament de Catalunya" que l'Estat "funciona sempre" i que "no li faltarà fermesa i determinació per seguir defensant la unitat d'Espanya, la sobirania del poble espanyol i la convivència democràtica que empara el nostre projecte comú".

El president espanyol va mantenir converses amb els líders del PSOE, Pedro Sánchez, i de C's, Albert Rivera, per transmetre'ls que "com a president del govern tinc l'obligació de vetllar pel compliment de la Constitució i les lleis i ho faré". En conversa amb els periodistes, va admetre que no s'esperava l'acord entre Junts pel Sí i la CUP. Segons el president espanyol, "ningú s'ho esperava, ni tan sols ells", i per preveure-ho "calia ser un geni".

Rajoy, que no va citar en cap moment explícitament l'article 155 de la Constitució, va llançar aquest missatge dirigit expressament al govern de la Generalitat i al Parlament que ha de desplegar les estructures d'Estat i el procés cap a la independència. "Vull recordar a tots els membres del Parlament de Catalunya que l'Estat funciona sempre i que la democràcia té la mateixa fortalesa de sempre amb independència que el govern estigui o no en funcions", va dir. Dóna instruccions per "respondre" les iniciatives independentistes.

En aquest punt, va llançar noves advertències i va recordar que el seu govern continua disposant dels instruments que li dóna la llei i l'Estat de dret i "ha donat instruccions perquè qualsevol actuació que es pugui adoptar per part del nou govern de Catalunya, el seu president, el seu parlament, o de qualsevol institució que suposi la vulneració de la Constitució i de l'ordenament jurídic perquè tinguin la resposta de l'Estat de dret per defensar la democràcia i la llei".

"Ni s'obrirà un procés constituent al marge de la llei ni es crearan infraestructures al marge de les legítimes de l'Estat", va dir just abans d'assegurar que el govern espanyol "no deixarà passar ni una sola actuació que suposi contravenir la unitat i la sobirania, que vagi en contra de la llei i les decisions dels tribunals". Segons Rajoy, en la mesura que Espanya "és una democràcia avançada", ell no "permetrà" que "ningú s'atribueixi poders il·limitats i sense control fora de la llei i la democràcia". "Defensaré i preservaré la democràcia a tot Espanya i la sobirania que resideix al conjunt del poble espanyol", va dir.

El president espanyol en funcions va assegurar que en els últims dos mesos "el discurs sobiranista no ha canviat" però al seu entendre si que s'ha constatat "la fortalesa de l'Estat de dret i el funcionament de les seves institucions". "Tenim més instruments que mai per defensar la nostra unitat", va afirmar abans d'assegurar que les principals forces polítiques "estan d'acord" en aquest camp "i quan s'ha posat en joc les nostres regles de convivència els demòcrates hem sabut allunyar les nostres diferències per defensar la unitat de la nació", va sentenciar.

Converses amb PSOE i C's

El president espanyol va obtenir el suport del PSOE i del PP aquest diumenge. També en les converses telefòniques que va mantenir amb els seus líders, Pedro Sánchez i Albert Rivera, després del discurs de Puigdemont al Parlament. Va intentar parlar també amb Pablo Iglesias, però segons Rajoy no ho va poder fer i ho tornarà a intentar avui mateix. Rajoy els va transmetre que "com a president del govern" té "l'obligació de vetllar pel compliment de la Constitució i les lleis, i ho farà" i "ha pogut constatar el seu suport per fer que la resolució del Tribunal Constitucional que va anul·lar la declaració independentista es compleixi. Segons algunes fonts del PSOE, en la conversa amb Pedro Sánchez, el líder dels socialistes li va transmetre que aquests "comparteixen la mateixa reacció, però no la solució" i van reiterar la seva aposta per una reforma de la Constitució.

No s'esperava l'acord

En conversa amb els periodistes, Rajoy va admetre que no s'esperava de cap manera l'acord entre Junts pel Sí i la CUP. "Ningú s'ho esperava" i "calia ser un geni" per preveure-ho, va afirmar. La Moncloa no actuarà contra el discurs del president Puigdemont perquè allò que es diu en seu parlamentària no es pot impugnar. Segons va explicar, no ha parlat de l'article 155 que permet la suspensió de l'autonomia, amb Sánchez i Rivera.