El convergent Carles Puigdemont ha estat investit aquesta nit com a president de la Generalitat de Catalunya gràcies als vots de Junts pel Sí (JxSí) i la CUP, després de la renúncia d'Artur Mas a repetir en el càrrec, que va desbloquejar 'in extremis' la investidura.

Puigdemont ha estat investit en primera votació per majoria absoluta amb 70 vots a favor -62 de JxSí i 8 de la CUP-, dues abstencions de la CUP i 63 vots en contra de Ciutadans, PSC, Catalunya Sí que es pot i PPC.

L'alcalde de Girona i dirigent de CDC s'ha convertit així en el 130è president de la Generalitat dues hores abans que finalitzés el termini per a la investidura després d'una llarga negociació entre JxSí i CUP que es va desbloquejar dissabte amb la renúncia del ja expresident Artur Mas, que va cedir el relleu a Puigdemont.

En compliment del pacte entre Junts pel Sí i CUP, Puigdemont ha rebut el suport de 8 diputats 'cupaires' i l'abstenció de dos, Gabriela Serra i Josep Manuel Busqueta.

"Queda investit president de la Generalitat", ha afirmat la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, a les 21.47h de la nit, després de la qual cosa Puigdemont, entre aplaudiments dels diputats de JxSí i de la CUP, s'ha abraçat a Artur Mas i al líder d'ERC, Oriol Junqueras, i ha donat la mà a la portaveu de la CUP, Anna Gabriel.

Quan la presidenta de la Cambra ha afirmat que la investidura de Puigdemont serà comunicada a la Sa Majestat el Rei, s'han sentit alguns xiulets des de la tribuna d'invitats.

Les primeres paraules de Puigdemont com a president català han estat per agrair el suport rebut i per clamar el lema independentista "Visca Catalunya lliure!", abans que sonés Els Segadors, himne de Catalunya.

Puigdemont s'ha quedat a l'hemicicle per saludar la resta de diputats que anaven marxant i, ja amb la sala buida de parlamentaris, ha posat per als fotògrafs encaixant mans amb Artur Mas, amb el qual abans s'ha fos en una llarga abraçada, per després repetir instantànies acompanyats de les seves respectives dones, Helena Rakòsnik i Marcela Topor.

"El candidat no és el mateix, el programa sí", ha remarcat Puigdemont en el seu discurs al Parlament, en el qual ha fixat les prioritats del seu pla de govern per ser investit president aquesta nit amb els vots de Junts pel Sí i la CUP.

El seu nord és culminar el procés cap a la independència i, en aquest sentit, ha asseverat que complirà amb els passos que fixa la declaració rupturista del passat 9 de novembre aprovada al Parlament amb els vots de JxSí i CUP.

Així, Puigdemont ha promès iniciar de forma imminent el procés participatiu perquè els ciutadans facin aportacions a una futura "constitució catalana", com a fase prèvia a la seva tramitació al parlament català.

Impulsarà, també, el disseny definitiu de les denominades "estructures d'Estat", entre les que ha destacat com a prioritat l'"Agència Catalana de la Seguretat Social", des de la que "s'articularan les polítiques socials del futur Estat català", així com la "hisenda pròpia", "un Banc Central de Catalunya" i fins i tot "duanes".

Una altra de les prioritats, ha dit Puigdemont, serà la tramitació al Parlament de la llei de procés constituent, que permetria impulsar la futura constitució a la Cambra després de la fase participativa de la ciutadania.

I la llei de "transitorietat jurídica", que és la normativa que permetria fer l'eventual traspàs sense buits legals de l'ordenament jurídic espanyol al català.

Per al futur president, també serà clau la "plena internacionalització del procés de constitució del futur Estat", que ha afirmat que vol fer de forma dialogada amb el Govern central, la UE i la comunitat internacional.

En la carpeta social, Puigdemont adopta el pla de xoc social acordat entre JxSí i la CUP, aplicant de manera immediata les mesures més urgents en matèria d'habitatge i pobresa, encara que de moment no té garantits uns pressupostos del 2016, en espera dels moviments de la CUP.

El president també s'ha conjurat a preservar el model d'escola educativa "inclusiva" i a garantir l'accés a la cultura en igualtat de condicions.

Puigdemont s'ha compromès a treballar per tenir "més i millor treball", adaptar la FP al mercat de l'ocupació i contribuir a ajudar a les pimes, entre d'altres mesures.

També ha proclamat un pacte nacional sobre l'aigua davant els plantejaments "anacrònics" de l'Estat en els plans hidrològics.

Puigdemont ha remarcat que Catalunya cal reforçar com un "país de bones pràctiques" a través de l'elaboració de marcs legals seguint el mandat del Parlament.