Les principals entitats empresarials de Catalunya van valorar ahir positivament l'acord assolit per formar govern a Catalunya, presidit pel convergent Carles Puigdemont, però van demanar al nou Executiu estabilitat, seguretat jurídica i l'impuls de mesures de suport a l'economia. També els sindicats CCOO i UGT van celebrar que s'hagi desencallat la investidura i van emplaçar el nou executiu que presidirà Puigdemont a que prioritzi la lluita contra la desocupació i la precarietat laboral i millori la protecció social.

Pimec, la patronal de la petita i la mitjana empresa, va destacar en un comunicat que si Junts pel Sí i la CUP no haguessin pactat la investidura «s'hauria pogut produir una situació de desgovern que hauria estat perjudicial per al teixit empresarial i la societat en general». Al nou Govern, la patronal que presideix Josep González li demana que harmonitzi les polítiques socials amb les econòmiques, prioritzant la reducció de la pressió fiscal per a pimes i autònoms, les mesures per a reindustrialitzar el país, el suport a la innovació i la internacionalització i la millora de les infraestructures i la formació.

També el president de la patronal vallesana Cecot, Antoni Abad, es va mostrar satisfet per l'elecció de Carles Puigdemont com a nou president de la Generalitat i va donar un vot de confiança al futur govern. En la tradicional trobada de principis d'any amb els mitjans de comunicació, Abad va assegurar que l'elecció i investidura del nou president donarà pas a la creació d'un govern que aportarà estabilitat al país, cosa que considera positiva.

De la seva banda, el Consell General de Cambres de Catalunya va instar Puigdemont i el seu equip al fet que treballin per «afavorir i implantar» mesures que facilitin la recuperació de l'activitat econòmica i la creació de llocs de treball. Les càmeres catalanes van reclamar també que es prioritzi la millora de les infraestructures i que no es freni una activitat empresarial que va a l'alça.

També va parlar la patronal catalana Foment del Treball, que va desitjar a Puigdemont «tot l'encert» per a una gestió que «convindria que se sustentés en el diàleg, la negociació i el pacte» amb els «múltiples sectors» de la societat catalana i amb el govern de l'Estat. Foment va desitjar la «configuració immediata» d'un govern «sòlid i estable» que sustensi el seu exercici en «la més àmplia possible de les majories parlamentàries» i amb accions orientades a consolidar la recuperació econòmica.

En l'àmbit econòmic, però, també hi ha veus que veuen amb recel l'acord d'investidura de l'independentista Puigdemont com a president de la Generalitat després del veto de la CUP a Artur Mas.

L'associació Empresaris de Catalunya, contrària a la independència, va demanar a Puigdemont que governi «dins de la Llei», alhora que va reclamar al president del Govern, Mariano Rajoy, que demostri «fermesa en defensa de l'Estat de Dret».En una nota, l'entitat va avisar també que «una Hisenda pròpia, una Seguretat Social o Banc Central català forçaran la fuga d'empreses i la insubmissió davant de l'administració autonòmica».

«El president de la Generalitat és la màxima representació de l'Estat a Catalunya i la seva inequívoca obligació és complir i fer complir la Llei», va subratllar el president d'Empresaris de Catalunya, Josep Bou.

El president de Banc Sabadell, Josep Oliu, va eludir valorar l'acord d'investidura, encara que va fer una crida a la classe política perquè garanteixi l'estabilitat institucional i la seguretat jurídica, claus «perquè el país segueixi endavant». Va advertir també que el Sabadell és avui una empresa multinacional que «transcendeix el marc nacional català» i que, independentment de quina sigui la seva marca o on tingui ubicades les seves oficines o centres corporatius, farà «el que cregui convenient en nom d'aconseguir sempre el millor servei comercial».

«Prendrem les decisions empresarials que creiem convenients al marge de la política», va assenyalar el president del banc català en un acte en la Cambra de Comerç de Sabadell.

De la seva banda, el ministre d'Economia en funcions, Luis de Guindos, va assegurar des de Madrid que el problema de la situació política catalana no és la independència, «que mai no es produirà», sinó que Catalunya està avui «en mans de radicals».

En una entrevista en la COPE, De Guindos va comentar que el tema català per part dels inversors mai va ser un element d'incertesa perquè es creia que era un escenari «irrealitzable i irracional», i va precisar que mentre existeixi a Madrid un Govern «amb idees clares, els inversors no ho tindran en consideració».