El diputat de la CUP Benet Salellas va afirmar ahir que en aconseguir descavalcar Artur Mas de la Presidència de la Generalitat "hem enviat Mas a la paperera de la història".

La direcció de la CUP va ratificar ahir al matí, a la reunió celebrada a la seu nacional de la formació, l'acord amb Junts pel Sí (JxSí) amb una àmplia majoria del 73,33%, que permetia així la investidura a la tarda de Carles Puigdemont en substitució de Mas com a nou president de la Generalitat, encara que un 15% dels membres del Consell Polític el van rebutjar votant-hi en contra.

A la reunió de la direcció de la CUP també es va acordar els dos diputats que, en compliment de l'acord amb JxSí, van dimitir després del debat d'investidura. Aquests són Julià de Jodar i Josep Manel Busqueta, que seran substituïts pels cupaires Mireia Vehí i Joan Garriga.

Salellas va explicar ahir al migdia en una roda de premsa el desenvolupament de la reunió del Consell Polític. Segons el diputat, les dimissions són les que el Consell Polític considera com a "idònies", després que tant De Jodar com Busqueta mostressin la seva disposició a deixar els seus escons.

En canvi, l'òrgan de direcció de la CUP no va decidir quins són els diputats que s'integraran "dins de la dinàmica parlamentària" de JxSí per garantir l'estabilitat parlamentària i en compliment també de l'acord assolit dissabte entre les dues formacions.

Salellas va qualificar Mas com "la pedra que no deixava avançar el país" cap a la independència, i va afegir que "hem enviat tant Mas, com els consellers Irene Rigau, Boi Ruiz i Felip Puig a la paperera de la història".

També Salellas va llançar un avís a JxSí: "La CUP tindrà la mà estesa per a la construcció de la república però el puny tancat amb les retallades", afegint que l'acord amb JxSí no obliga la CUP a aprovar "cap política antisocial, ni de bon tros a acceptar pressupostos que retallin" els serveis públics.

El diputat de la CUP no va aclarir si l'actual president del grup parlamentari i cap de llista de la CUP, Antonio Baños, continuarà com a diputat o no, una vegada que aquest últim es va mostrar disposat a reconsiderar la seva dimissió si li ho demanaven.

Suport a Puigdemont

Segons Salellas, la CUP va donar ahir els seus vots per investir el nou candidat de Junts pel Sí, Carles Puigdemont, perquè "no és un fill polític del pujolisme" ni tampoc "ha participat en governs que han dut a terme retallades".

Tot i això no tots els cupaires van donar suport a l'acord arribat amb Junts Pel Sí dissabte passat. A la reunió del Consell Polític de la CUP i del seu Grup d'Acció Parlamentària (GAP) es va ratificar l'acord per 44 vots a favor (73,33%) però va haver-hi 9 vots en contra (15%) i 7 abstencions (11,67%).

Encara que a l'acord s'estipula que la CUP realitza autocrítica per la manera com s'han desenvolupat les negociacions durant els últims tres mesos, entre els dimissionaris no figura el nom d'Anna Gabriel, qui lidera el sector més reticent a acceptar la ??proposta que havia estat negociada amb la coalició guanyadora de les eleccions del 27 de setembre.

És més, Anna Gabriel no només no va dimitir, sinó que va intervenir al ple d'investidura del Parlament en representació del grup de la CUP.