La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, va comunicar oficialment al rei Felip VI la investidura de Carles Puigdemont com a president de la Generalitat per escrit a petició de la Casa Reial. A través d'un comunicat, la cambra catalana explicava que la comunicació s'havia fet a través de correu electrònic ahir al migdia, tal com havia demanat la Zarzuela. El Parlament va sol·licitar diumenge, «pels conductes habituals», audiència perquè Forcadell comuniqués la investidura de manera presencial al rei Felip VI. La secretaria general de la Casa Reial va enviar un escrit al Parlament. «Amb la finalitat de complir els tràmits establerts en la Constitució i en l'Estatut d'Autonomia de Catalunya, agrairé que la comunicació oficial de la presidenta del Parlament de Catalunya a Sa Majestat el Rei es realitzi per escrit, a través del cap de la Casa», va precisar el secretari general de la Casa, Domingo Martínez Palomo.

La recepció i la comunicació a la Zarzuela és la fórmula habitual que ha utilitzat habitualment la Casa Reial de la anomenades comunitats històriques: andalusos, bascos i catalans. Amb la resta la fòrmula és la utilitzada ahir: comunicació formal per escrit.

L'habitual és fer aquesta comunicació de forma personal però en l'anterior legislatura, la llavors presidenta del parlament català, Núria de Gispert, va comunicar via telemàtica al Rei Joan Carles el nomenament d'Artur Mas. En aquest cas la causa era que el monarca estava convalescent d'una operació.

A primera hora Forcadell ja havia indicat que la comunicació es podia «fer per carta» i que, en tot cas, si no es portava a terme, no modificaria els següents passos, com la presa de possessió del nou president català.

«Si no ens poden rebre, per qualsevol motiu, es pot fer per carta», va detallar Forcadell, qui va confessar que li era «igual» com comunicar al Rei la investidura de Puigdemont, si per escrit o presencialment, ja que aquest tràmit «no canvia res» dels temps previstos.

També Forcadell va insistir que la resolució aprovada el passat 9 de novembre i que donava el tret de sortida a una futura independència de Catalunya «segueix vigent», i, en aquest sentit, el Parlament «complirà escrupolosament la legalitat vigent, l'espanyola, fins que hi hagi una legalitat catalana».

Per a Forcadell, l'actual legislatura «va començar fa tres mesos», quan es van celebrar les eleccions autonòmiques, encara que, això sí, «els 18 mesos es compten a partir que hi hagi govern». L'expresidenta de l'ANC va dir també que «no entenc que es pugui inhabilitar ningú per complir un mandat democràtic», en referència a possibles noves inhabilitacions del nou govern. A més, «el Parlament representa tothom s'ha d'exercir el dret de defensa».

En allò referent a les negociacions de dissabte passat entre JXS i la CUP i la investidura de Puigdemont, va declarar que «s'han tancat algunes ferides i les cicatrius recorden com de difícil va estat arribar fins aquí», unes cicatrius que són «un record i una autocrítica».

Sànchez i la desconnexió

El president de l'ANC, Jordi ?Sànchez, va celebrar que el rei Felip VI ja «desconnecti» amb Catalunya rebutjant l'audiència a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, però ho va trobar un «error institucional greu» des del punt de vista dels interessos de la corona. Sànchez va opinar que si els diputats independentistes no aprofiten aquest gest «de desconnexió amb les institucions de Catalunya» i la incertesa política que ara mateix hi va a Espanya, llavores és que es mereixen la independència. «Si no aprofitem tot això per fer-ho bé, és que no ens mereixem guanyar la llibertat», va dir.

El diputat cupaire Benet Salellas es va mostrar satisfet que el rei Felip VI no rebi la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, per comunicar-li la «decisió democràtica» de la investidura de Carles Puigdemont com a president de la Generalitat. «És un orgull per als catalans perquè el rei espanyol, germà de la infanta jutjada avui per corrupció a l'audiència provincial de Palma, no tindrà mai la legitimitat democràtica d'aquesta cambra», va afirmar des de la cambra catalana. Salellas va afegir que «com menys contacte i intervenció» de la Casa Reial en el procés, més es garantirà la futura república catalana.

A preguntes dels periodistes, el diputat de la CUP va carregar contra la monarquia per ser una institució «anacrònica» que «no hauria d'existir». La Casa Reial espanyola, va subratllar, va estar vinculada a alguns dels «episodis més foscos» de l'Estat espanyol i està esquitxada per corrupció.